Доступність посилання

ТОП новини

До розвалу колишньої Югославiї призвели, насамперед, нацiональнi екстремiзми. В країнах, якi створено на територiї колишньої спiльної держави, наразi при владi демократичнi сили


До розвалу колишньої Югославiї призвели, насамперед, нацiональнi екстремiзми. В країнах, якi створено на територiї колишньої спiльної держави, наразi при владi демократичнi сили

Бєлград, 12 лютого 2002 – Напередоднi недавнiх вiйн та пiд час них бєлградську газету “Полiтика”, яка виходить з 1904 року, називали бiблiєю великосербського нацiоналiзму. Упродовж минулого десятилiття вона висловлювала погляди режиму Слободана Мiлошевича. Пiсля його усунення вiд влади найстарша й найвпливовiша сербська газета змiнила курс й рiшучо виступає за демократизацiю суспiльства й поглиблення спiвробiтництва з сусiднiми та iншими країнами.

Днями в цiй газетi надруковано коментар пiд заголовком “Пiдручники нацiоналiзму” в якому зазначається, що учнi в Сербiї понинi навчаюються за колишнiми, вкрай iдеологiзованими програмами. Автор пiдкреслює, що професори й учнi користуються пiдручниками з дев’яностих рокiв, якi перевантаженi поняттями про винятковiсть правлячої, тобто сербської нацiї. В пiдручнику для восьмого класу, наприклад, написано, що влада Слободана Мiлошевича проводила демократичнi реформи та, що була змушена боротися проти сепаратистських прагнень iнших народiв. Опозицiя, за цим же пiдручником, виражає iнтереси чужинцiв. Згадана опозицiя уже пiвтора року при владi. Проте, в посiбниках вона ще, мовляв, “служить ворогам сербського народу”.

Вчителi, звичайно, мають право пояснювати недавнi подiї по-новому, без iдеологiчної та шовiнiстичної отрути. Точнiше, вони це повиннi робити згiдно з вказiвками Мiнiстерства освiти. Все-ж, учнi понинi користуються старими пiдручниками.

В посiбниках для географiї учнi початкових та середнiх шкiл ще читають про “сербськi землi” та “сербський нацiональний простiр”. Автор коментаря зазначає, що ситуацiя драматична, оскiльки новi пiдручники буде пiдготовано щойно для наступного шкiльного року. Очевидно, що газета близька до уряду не випадково пише про цю проблему та що йдеться не лише про освiтню, а про загальну проблему. Мер Нового Сада, другого за величиною мiста в Сербiї, цими днями особисто перефарбував антиєврейський напис на одному будинку й закликав громадян зробити так само з настiнними написами спрямованими проти угорцiв та iнших нацменшин. Таких зображень в сербських мiстах є чимало.

У вiвторок в Мiжнародному трибуналi у Гаазi розпочався судовий процес над екс-президентовi Слободану Мiлошевичу. Минулої суботи у Бєлградi манiфестувало кiлька тисяч його прихильникiв, вигукуючи, насамперед, нацiоналiстичнi гасла. Отож, урядова газета не випадково б’є на сполох.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG