Доступність посилання

ТОП новини

Прямий ефір Радіо Свобода: «Триєдиний Рух»


Прямий ефір Радіо Свобода: «Триєдиний Рух»

Київ-Прага, 12 лютого 2002 - Гості київської студії – керівники трьох Рухів: лідер Українського Народного Руху Юрій Костенко, голова Народного Руху України Геннадій Удовенко та Богдан Бойко, який очолює Народний Рух України за єдність. Всі вони – народні депутати.

Марина Пирожук (Київ), Ірина Халупа (Прага)

Ірина Халупа

Три українські Рухи сьогодні втілюють безсмертну українську приказку про те, що «де два українці, там три гетьмани». Пригадуючи історію створення Руху - аж до його подрібнення на кілька різних Рухів – зупиняюся над питаннями, на які немає відповіді. Не було позавчора, не було вчора, немає й сьогодні. Народний Рух – це вже мабуть історія. Сама назва Рух – це словесне втілення динаміки, дороги до чогось. До куди дійшов Рух? Шановні гості, скажіть будь ласка, чому власне Рух не витримав перевірки на міцність, на монолітність, чи вина тому горезвісний український менталітет, чи може щось інше? Пане Удовенко.

Геннадій Удовенко

Я хотів би зазначити, що Рух – це не тільки історія, а це сьогодення і майбутнє України. Але це справді велика історія. Адже саме Народний Рух України, який виник на хвилі національно-демократичного піднесення українського народу (кінець 80-х – початок 90-х років), очолив боротьбу народу за виборення незалежності. І НРУ виконав свою історичну місію і своє програмне положення. Перший етап національно-визвольної революції було завершено утворенням української самостійної держави. Зараз настав другий етап – зміцнення української державності, незалежності, подолання Україною економічної кризи. Тому це вимагає нових форм діяльності, зміни тактики певної і нових стратегічних завдань. Саме наш з’їзд у травні і визначив своїм історичним завданням «зміцнення української державності, подолання економічної кризи, на цій основі піднесення добробуту українського народу і піднесення духовності нашого народу».

Ірина Халупа

Дякую, пане Удовенко, пане Костенко, а як Ви дивитесь на ситуацію, чому Рух не витримав, власне, перевірку часу і роздрібнився?

Юрій Костенко

Я не думаю, що Рух не витримав перевірки часом, тому що в усіх посткомуністичних державах були аналогічні об’єднання, які виконали свою місію – це знищення тоталітарного комуністичного режиму. Рух також, я хотів би особливо наголосити на цьому, подарував – як політична сила – незалежність українській державі, українським громадянам. І як демократична організація саме Народний Рух України дав політичну путівку в життя майже всім іншим демократичним партіям. Тому Рух не те що зійшов з політичної арени, Рух і далі в кращих традиціях очолює всі державотворчі демократичні процеси в Україні. Я хотів би з огляду на це нагадати, що саме два Рухи започаткували процес формування виборчого об’єднання, яке сьогодні носить назву виборче об’єднання Віктора Ющенка «Наша Україна», і цим самим ми знову ж таки сказали нове слово у політиці. І ще одна дуже цікава річ. 16 лютого два Рухи зберуться на перший етап об’єднавчого з’їзду.

Ірина Халупа

Ви скочили заздалегідь, перед мене.

Юрій Костенко

Тобто я хочу сказати, що Рух не вичерпав себе, навпаки, це та політична сила, яка постійно демонструє новизну в політиці. І я переконаний, що Рух таки зробить Україну демократичною державою.

Ірина Халупа

Пане Бойко, третє крило Руху!

Богдан Бойко

Я насамперед, хочу подякувати за запрошення сьогодні і подякувати тим, хто нас слухає. Щодо того, чи Рух – історія. Я думаю, що багато хто хотів би, щоб Рух вже був історією, але цього не буде, тому що всі спроби залишити Верховну Раду без фракції Народного Руху не відбудуться. Виборчим суб’єктом на цих виборах іде виборчий блок Народний Рух України. Це по-перше. Тепер друге. Чому роз’єднався Рух? Я відповідаю вам – було поставлено завдання знищити Рух.

Ірина Халупа

Ким?

Богдан Бойко

Діяло три групи. Це КҐБісти, Москва, старі агенти КҐБ, яких було заслано до Руху. Ми називали аґентуру цю - Тарас, Морж, спортсмен, і ми назвемо ще інші. Друга група, яка працювала і яка фінансувала знищення Руху – це фінансова група Пинзеника, яка фактично взяла на себе утримання одного з крил Руху для того, щоб не допустити об’єднання. І третя група, яка працювала на знищення Руху – це з боку Лазаренка-Тимошенко. Це була своєрідна помста за голосування у Верховній Раді за притягнення до кримінальної відповідальності Павла Лазаренка. Тут вони розподілилися, група Пинзеник взяв на фінансування групу Удовенка, а Тимошенко взяла на фінансування групу Костенка.

Ірина Халупа

Це все чутки, пане Бойко, а є й інші чутки, що за кулісами створення Народного Руху України за єдність стоїть адміністрація президента. Це ж ваш Рух. І що остаточна мета – це повністю розвалити Рух. Як Ви реагуєте на такі чутки?

Богдан Бойко

Я реагую на ці чутки так. Наша організація зараз нараховує 47 тисяч членів – це більше, ніж група Удовенка і група Костенка, разом взяті. Ми висунули 6 тисяч кандидатів у депутати Верховної Ради і до місцевих Рад. І якщо вже на те пішло, ніж бути причетним до бандитів і злодіїв, то краще – до президента.

Геннадій Удовенко

Дозвольте мені щось сказати. От Ви, пане Бойко, говорите про фінансування Пинзеником групи Удовенка. Ну, це не група, насамперед, а це Народний Рух України, який зареєстрований згідно з законом і законом про політичні партії тепер. Це велика партія, і сьогодні в українському народі саме Рух асоціюється з виборенням Україною незалежності. Я від Пинзеника жодного долару, жодного шеляга не одержав, я був би радий, якби він фінансово допоміг нашій партії. Бо справді, наша партія не має сталих фінансових джерел, і Ви це прекрасно знаєте, бо Ви очолювали ще об’єднаний Рух, секретаріат, і знаєте, як добуваються фінанси, як витрачаються і таке інше. І дай Бог, якби Віктор Михайлович Пинзеник хоч щось дав на НРУ. Це законом про політичні партії, до речі, не заборонено, оскільки ми входимо до одного блоку. А справді мене дивує – звідки у вас взялися ці 47 тисяч. Ви так агресивно на партійний ринок втовпилися, у вас величезна фінансова підтримка, про яку я, наприклад, і мріяти не можу. Звідки у вас такі гроші? Ви що, заробили їх власним бізнесом? Адже ви почали скуповувати голів районних організацій!

Богдан Бойко

Геннадій Йосипович, я не знаю, чия це звичка рахувати чужі гроші, може це Ваша стара професійна звичка. Адже у вас величезний довід роботи в органах, які займалися цими справами. Ми живемо на ті кошти, які маємо від пожертвувань, і це вам відповідь на ваше питання.

Марина Пирожук

Шановні гості, я закликаю Вас бути толерантними один до одного.

Геннадій Удовенко

Так яка ж толерантність, коли тебе вже починає одразу особисто паплюжити! В органах. Я також можу вам сказати, що ви своє життя, за тими даними, що в мене є, також постійно були пов’язані з органами. Ви цієї дискусії хочете? Давайте розгорнемо.

Богдан Бойко

Давайте розгорнемо, пане Удовенко.

Далі буде.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG