Доступність посилання

ТОП новини

Атмосфера в студії втихомирюється. Пане Костенко і пане Удовенко, мені здається, що Ви все ж таки не дали відповідь на запитання моєї колеги, хто чи що роз’єднало Рух свого часу?


Атмосфера в студії втихомирюється. Пане Костенко і пане Удовенко, мені здається, що Ви все ж таки не дали відповідь на запитання моєї колеги, хто чи що роз’єднало Рух свого часу?

Київ, 12 лютого 2002 - Юрій Костенко: Я можу сказати дуже коротко, шановні колеги, Рух створювався як антикомуністична організація за умов тоталітарного режиму, коли була єдина Комуністична партія. В Рух увійшло дуже багато людей з різними політичними поглядами, переконаннями – своїм відношенням до незалежності, до речі, української держави і таке інше. І тому після здобуття Україною незалежності й після розвалу тоталітарної системи саме Рух дав політичну путівку в життя всім іншим демократичним партіям. Це об’єктивний процес. Був Всенародний Рух України, була Демократична партія, яка вийшла з надр Руху, була Республіканська партія, і тому говорити про те, що Рух розколовся на останньому етапі й на цьому акцентувати увагу є неправомірним з точки зору історії розвитку Народного Руху України за перебудову. І останнє. Те, що було, і те, що ми сьогодні спостерігаємо на українській політичній арені, свідчить лише про одне – в нас, на превеликий жаль, влада не зацікавлена у тому, щоб в Україні існували політичні сили, яким народ довірятиме владу, і щоб саме ці політичні сили керували українською державою. І саме тому спостерігаємо процес клонування і політичних партій, і блоків, згадаймо, раптом виник блок не лише Народний Рух України, який очолює Богдан Федорович Бойко, а «За Ющенка», потім – два зелених блоки, потім ще декілька блоків жінок… Це все свідчить про одне – що влада намагається шляхом клонування політичних сил перешкодити процесу формування потужної політичної партії, яка буде мати довіру у виборця, за яку він голосуватиме і потім питатиме про результати діяльності.

Геннадій Удовенко

Я б хотів продовжити цю думку, але сьогодні мова йде вже не про розкол Руху, це вже історія.

Марина Пирожук

Гаразд, давайте поговоримо про те, що сьогодні об’єднує, а що роз’єднує три Рухи, три партії?

Геннадій Удовенко

Нас (два Рухи) об’єднує те, що ми прагнемо відновити потужну правоцентристську партію національно-демократичного спрямування. Ми ухвалили рішення про те, що 16 лютого в нас відбудеться об’єднавчий з’їзд обох Рухів.

Марина Пирожук

Це буде предметне об’єднання, це вже буде щось реальне?

Геннадій Удовенко

А що таке «предметне об’єднання»? Це буде заява на рівні з’їзду про початок об’єднавчого процесу, адже в наших партій немає рішення з’їздів про початок об’єднавчого процесу. Це буде перший етап об’єднавчого процесу обох Рухів. Це нелегко буде, тому що роз’єднатися було легше, і розколу сприяли ті, хто не зацікавлений (владні структури) в потужному Русі. І от коли цей процес об’єднавчий наступив, коли ми спільно підписали декларацію про об’єднання Рухів у червні, з’явився раптом Рух за єдність. Ми ж об’єдналися! Вже потреби в третьому Русі, який очолює Богдан Бойко, немає.

Марина Пирожук

Тобто Рух пана Бойка ви не будете брати в своє товариство?

Геннадій Удовенко

Я цього не сказав, це Ви сказали.

Марина Пирожук

Ні, я запитую.

Богдан Бойко

Є дискримінація, мені не дають сказати!

Ірина Халупа

Шановні гості, єдиний Рух, який має бодай якийсь натяк на єдність, чи об’єднання – це Рух пана Бойка. Пане Бойко, перший етап об’єднання Руху, у вашій назві є мова про єдність, чому ви не приєднаєтесь?

Богдан Бойко

Я Вам даю відповідь. Оце, м’яко кажучи, Геннадій Йосипович неправду каже, що в червні ми з’явилися, ми з’явилися минулого року, нас зареєстровано в Мінюсті в листопаді 2000-го року.

Ірина Халупа

Ви були 108-ма зареєстрована партія.

Богдан Бойко

Так, 108-ма партія, тепер ще одна річ. Значна частина людей не пішла ні в Рух Удовенка, ні в Рух Костенка. Ми об’єднали тих всіх людей і просили всіх об’єднатися. Шість заяв було зроблено до Костенка та Удовенка – про те, що давайте будемо об’єднуватися. Геннадій Йосипович ще відповідав, зустрічався зі мною в Карпатах і т.і. Але раптово змінив свою точку зору, сказав, давайте будемо об’єднуватися і таке інше. Костенко взагалі нічого. Тепер далі. Ви впродовж цього року весь час чуєте, що вони об’єднуються, так от зараз, оце шоу, що 16 числа намічається – це черговий обман. Це для того, щоб обманути людей до виборів…

Ірина Халупа

Пане Бойко, але я питалася Вас, чи ви хочете до цього процесу приєднатися? І якщо вам перешкоджає Рух чи взагалі що-небудь, чому ви не вибрали у грудні 2000-го року іншу назву?

Богдан Бойко

Тому що я маю право, і ті люди, що стоять за мною, на назву Народний Рух так само, як і будь-яка з партій, яка вийшла з Народного Руху. Я в Народному Русі з 89-го року. Геннадій Йосипович, Ви з якого року в Русі?

Геннадій Удовенко

99-го року після загибелі В’ячеслава Васильовича Чорновола.

Богдан Бойко

Мій партійний квиток номер два.

Геннадій Удовенко

У Брежнєва теж був номер два. І дотепер пам’ятаємо.

Богдан Бойко

Геннадій Йосипович, ви сорок років у Компартії, то ви це пам’ятаєте, правда…

Марина Пирожук

Давайте будемо все таки поводитися толерантно. Пане Костенко і пане Удовенко, у мене є до вас запитання. Чи готові ви об’єднатися з паном Бойком, тобто об’єднати три Рухи?

Геннадій Удовенко

Спочатку ми об’єднаємося самі. Спочатку. Далі ми визначимо нашу стратегію, і пану Богдану Федоровичу Бойку ніхто не забороняв повернутися до Народного Руху України. Він пішов іншим шляхом. Богдан Федорович, в червні ми підписали декларацію про об’єднання Руху, це не має відношення до Вашої заяви. І це не обман, це справжнє прагнення, до нас надходять сотні листів від членів Руху і прихильників – ну коли ж ви нарешті об’єднаєтеся? Ми цей процес розпочинаємо, це чисто випадково, вже доопрацьовані документи, які ми будемо ухвалювати на об’єднавчому з’їзді партії, я їх не хочу зараз оприлюднювати…

Юрій Костенко

Проблема виборчого об’єднання Народний Рух України, яке очолює Богдан Федорович, на мій погляд, дещо перебільшена. Я щойно повернувся з трьох західних реґіонів України, де найсильнішими є позиції саме Руху. То виборці не знають про існування такого об’єднання. Виборці збираються голосувати за виборче об’єднання «Наша Україна», яке очолює Віктор Ющенко, дехто поговорює про блок Юлії Тимошенко. Щодо інших партій чи блоків, то західна Україна про них просто не знає. Це проблема «печерських пагорбів», як кажуть, так званий Рух-3, а не політичні реалії. Це перше. Тепер друге – об’єднання Рухів. Ми не просто ставимо питання про механічне об’єднання колись єдиної партії, а ми ставимо набагато глибше політичне завдання, ми ставимо завдання створити механізми демократичні, які забезпечать формування потужних демократичних партій, які визначатимуть політику української держави. Без формування політичної основи в державі неможливо буде забезпечити ні реформи, ні порядок, ні добробут.

Марина Пирожук

Пане Костенко, чи після цього об’єднання залишаться далі дві партії, два Рухи, один з яких очолюватиме Удовенко, а другий Костенко?

Юрій Костенко

Щодо Руху і назви – це питання буде обговорюватися.

Марина Пирожук

Але чи це будуть дві автономні партії?

Юрій Костенко (і Геннадій Удовенко перше речення водночас)

Ні, це буде одна партія. Якраз це є реальні партії своїми структурами, і якщо ми знайдемо механізм об’єднання цих партій, то повірте, що всі інші партії, не хочемо нікого ображати, але це партії Києва і київського реґіону, а от коли ми знайдемо механізм об’єднання реально існуючих національних партій, якими є на сьогодні два Рухи, то тоді процес формування політичної, демократичної партії буде завершено за декілька років, скажімо.

Богдан Бойко

Знову протестую. Дайте мені слово.

Ірина Халупа

Пробачте, пане Бойко, якраз надам.

Богдан Бойко

Я би хотів поставити моїм колегам риторичне запитання – якщо ми такі слабенькі, якщо нас немає, то чому зараз у Верховному суді за підписами Ющенка і Удовенка лежить судовий позов про зняття нас з реєстрації? Ну добре, якщо ми така структура, яка ні на що не впливає, як каже Юрій Іванович, то чому такий позов є? А я вам скажу, чому.

Марина Пирожук

Та може нехай пан Удовенко відповість.

Богдан Бойко

Я свою відповідь на це питання дам також, бо мені потім не дадуть. Тому що ми маємо реальні шанси пройти 4-відсотковий бар’єр, і ви разом зі своїми п’ятьма депутатами від Костенка, від Удовенка зникаєте, ви знищуєте Рух, а ми залишаємося на політичній сцені як спадкоємці Народного Руху України, ось що вас найбільше болить.

Марина Пирожук

Пане Бойко, а перед тим пане Удовенко, як ви відреагуєте на зауваження пана Бойка? Але перед тим хочу запитати пана Бойка – деякі ваші опоненти вважають, що саме ваш Рух утворено для відбирання голосів блоку Віктора Ющенка і водночас для паплюження націонал-демократичної ідеї, як Ви реагуєте на це?

Богдан Бойко

Я наприклад, вважаю, що Віктор Ющенко якби був націонал-демократом, він би був у Русі в 90-му році. Ті, хто хотів бути в Русі і був націонал-демократом, то він був в Русі в 90-х роках. Паплюження… То як я можу сам себе паплюжити? Я вважаю, що моя організація, ті люди, які мене підтримують, і є націонал-демократи, а ті, хто зараз влилися в «Нашу Україну»… Яке має право Порошенко називати себе націонал-демократом? Яке має право Безсмертний називати себе націонал-демократом? Яке право мають 15 банкірів називати себе націонал-демократами? Кармазин, який вимагає знищення української мови? То хто націонал-демократ?!

Далі буде.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG