Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні в Гаазі розпочався суд над колишнім президентом Югославії Слободаном Мілошевичем


Сьогодні в Гаазі розпочався суд над колишнім президентом Югославії Слободаном Мілошевичем

Прага, 12 лютого 2002 - Цей процес є унікальним явищем, як у світовій юриспруденції так і в історії, ба більше, цей процес також є певним іспитом зрілості самого міжнародного трибуналу.

ІТ0254Т – це просто номер судової справи. Але якої! Це номер судової справи Слободана Мілошевича. Читанням цього номера розпочався судовий процес, який західні газети називають «найважливішою справою щодо воєнних злочинів після Нюрнберзького процесу проти нацистів». Мілошевич є перший в історії, кому були висунуті звинувачення у воєнних злочинах тоді, коли він ще був головою держави.

Мілошевича звинувачують у злочинах проти людства за період хорватської війни 91-92-го років, в геноциді під час війни в Боснії 92-го-94-го років і ще раз в злочинах проти людства за час конфлікту в Косово в 98-му-99-му роках. Ці три звинувачення містять в собі 66 окремих конкретних оскаржень. Якщо його засудять за бодай кілька тих оскаржень, Мілошевич може прожити решта свого життя в тюрмі. Йому всього 60 років.

Мабуть найскладнішим викликом цього процесу буде довести те, що Мілошевич спровокував геноцид проти мусульман в Боснії. Згідно з юридичним тлумаченням, прокуратура мусить показати, що Мілошевич хотів знищити частину чи все боснійське мусульманське населення лише тому, що вони були боснійцями.

Відкриваючи судове засідання головний прокурор трибуналу Карла Дель Понте нагадала, що події які призвели до сьогоднішнього дня поповнили наш лексикон такими поняттями як «етнічні чистки» і вразили своїм «середньовічним варварством» яке переступило всі межі ведення війни.

Карла Дель Понте: «Геноцид, злочини проти людства та інші злочини в юрисдикції цього трибуналу -- це не місцеві справи і їхнє переслідування може бути поза межею національних судів. Ці злочини торкають нас усіх, де б ми не жили, бо вони ображають наші найглибші принципи людських прав та людської гідності» сказала Карла Дель Понте.

Слободан Мілошевич за освітою – юрист, проте ніколи не працював адвокатом. Але, він відмовився від адвокатської допомоги. Суд призначив йому трьох видатьних адвокатів міжнародників. Вони в його імені заявили, що він невинний.

Мілошевич вже багато разів заявляв, що не визнає легітимність цього трибуналу. Його захист полягатиме на тому, що він просто захищав сербів, є жертвою агресії НАТО і вважає цей процес судом над всією сербською нацією. Його радник Зденко Томановіч сказав:

«Немає сумнівів, якщо суд розглядає події, що відбулися протягом десяти років і називає цю політику геноцидом, тоді все керівництво країни є на лаві підсудних, немає сумнівів, що судять всю країну і весь її народ а не просто одну особу» сказав Томановіч.

Коли 93-го року був створений Міжнародний трибунал, ніхто не мріяв, що на лаві підсудних колись буде Мілошевич. Здавалося, що він залишиться при владі на все життя. Але попри всі недоліки суд став міцним і намагається серйозно виконувати свої обов’язки. Відбулося 31 процеси, судили сербів, хорватів і мусульман. П’ятьох осіб звільнено. 43 особи чекають розгляду своїх справ. Гаазькі процеси внесли нові аспекти в міжнародне право і довели, що коли є сила волі, міжнародних злочинців можна арештувати і судити. Суд над Мілошевичом буде найважчим іспитом його компетентності та справедливості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG