Доступність посилання

ТОП новини

Кожен священик УПЦ Московського патріархату у Запоріжжі голосуватиме на березневих виборах за кандидатів від блоку «За єдину Україну»


Кожен священик УПЦ Московського патріархату у Запоріжжі голосуватиме на березневих виборах за кандидатів від блоку «За єдину Україну»

Запоріжжя, 13 лютого 2002 - Про це заявив архієпископ Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП Василій під час проведення форуму політичних партій та громадських організацій регіону.

Декларовані церквою принципи аполітичності та утримання від активної участі у світському житті для Запорізького Владики не є визначальними – такий висновок можна зробити з його виступу на форумі.

Те, що вибори загострюють проблеми перегрупування окремих політичних сил з метою більш чіткого структурування за програмними чи, то клановими чинниками, - очевидно. Як, власне, і те, що від їх результатів залежить дуже багато. Особливо для місцевих чиновників.

Нинішній голова запорізької облдержадміністрації Євген Картав добре пам’ятає вибори 2000-го року, після оприлюднення результатів яких йому довелося піти у відставку. Президент Кучма, вкрай незадоволений відсотком на власну користь у Запоріжжі, відправив Карданова до Казахстану – працювати у посольстві. Повернення опального губернатора до своєї вотчини напередодні нової виборчої кампанії переважна більшість аналітиків сприйняла як прозорий натяк і надання можливості виправити помилки, припущені під час попередніх виборів.

Судячи з гучного старту блоку “За ЄДУ” у Запорізькій області, вдруге відчути себе Шевченком у засланні Карданову зовсім не до вподоби. У форумі політичних партій та громадських організацій на підтримку блоку влади, що пройшов днями у Запоріжжі, брали участь кілька тисяч учасників з усіх куточків регіону. Переважна більшість із них – чиновники. Утім, про підтримку президентського блоку на форумі голосно заявили й промисловці, зокрема, найбільші металургійні підприємства регіону “Запоріжсталь” та “Укрграфіт”, чия потужна фінансова підтримка дуже знадобиться посадовцям. Нині очевидно, що під час проведення передвиборчих баталій жодне з запорізьких підприємств не уникне участі «дійних корів». За словами голови виконавчої влади області, найближчими днями кожне підприємство регіону отримає конкретне завдання, і не дай Боже керівникові відмовитись його виконати, тим більше, що подаватиметься все під соусом благодійної допомоги землякам: чи то будівництво газопроводів у найвіддаленіші райони області, чи то реконструкція очисних споруд каналізації у курортному Приморську, чи то відкриття 45 аптечних пунктів для забезпечення ліками пільгових категорій населення.

Вирішення цих, як і більшості інших проблемних для запорізького регіону питань, задеклароване в обласній програмі “За розвиток запорізького краю”, розробленої посадовцями за кілька днів до офіційної дати початку передвиборної агітації. Що заважало місцевій владі створити її раніше - невідомо. Утім, цілком імовірно, що незначна частина з її кількох десятків параграфів буде виконана до 31-го березня. Реалізацію ж інших її положень знов буде відкладено. І запоріжцям намагатимуться втлумачити, що виконання програми у повному обсязі залежить виключно від кількості місць блоку “За ЄДУ” у парламенті, і про це також натякнув Євген Карташов. Хоча чому до реалізації окремих пунктів звичайної господарської програми обов’язково треба залучати народних депутатів, які, начебто, мають займатися тільки законотворчою діяльністю, теж невідомо. Та й хто у Верховній Раді ставитиме інтереси запорізького краю вище від інтересів інших регіонів країни - також залишається загадкою.

Проте Євгенові Карташову зовсім не варто зараз про це говорити. Головне для нього сьогодні – забезпечити необхідний відсоток відданих блоку “За єдУ” на березневих виборах. Від цього залежить майбутнє запорізького губернатора, те, ким він буде вже через півтора місяця: повновладним господарем чи казахстанським засланцем. Судячи з того, що на підтримку блоку влади в Запоріжжі днями виступила навіть церква, Карташов обрав перший варіант.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG