Доступність посилання

ТОП новини

Скандальне присудження золотих медалей за парне катання російським фігуристам Бережній та Сихарулідзе


Скандальне присудження золотих медалей за парне катання російським фігуристам Бережній та Сихарулідзе

Н’ю Йорк, 15 лютого 2002 - На зимових олімпійських іграх у Солт-Лейк Сіті почалися змагання танцювальних пар фігуристів, але усе відійшло на другий план перед скандальним присудженням золотих медалей за парне катання російським фігуристам Бережній та Сихарулідзе.

З тих, хто дивився парне катання минулого понеділка, а дивилося, завдяки телебаченню, понад півтора мільярда глядачів в усьому світі, мало в кого була навіть тінь сумніву у перемозі блискучої канадської пари Джеймі Сале та Дейвіда Пелетье. Вони виступили настільки краще від своїх російських суперників, що це було видно, як то кажуть, неозброєним оком. Увесь олімпійський стадіон хором скандував, вимагаючи шістки – найвищої оцінки.

Але золото віддали Бережній та Сихарулідзе, відсунувши канадців на друге місце. Голоси дев’ятьох суддів розділилися 5-4, тобто один голос вирішив долю чемпіонського звання. Аж ось виявилося, що голос цей був брехливий, що все було вирішено заздалегідь – кому віддавати перемогу. Всі телестанції, газети, журнали в Америці по кісточках, як то кажуть, розібрали два виступи. Порівнювали відеозаписи й фотознімки моментів змагання, і дійшли висновку, що за технічною складністю дві програми були тотожні, але щодо виконання її, то російська пара припустилася чотирьох помилок, канадська – жодної. Головний суддя змагань письмово запротестував проти неправедного, упередженого суддівства. Канадська делегація вимагала перегляду рішення щодо золотих медалей.

І тут вибухнула бомба. Дідьє Гейлаге – голова Олімпійського комітету Франції та президент французької федерації фігурного катання звинуватив якихось делікатно неназваних осіб в тому, що вони чинили тиск і маніпулювали суддею Марі-Рен Ле Гун, тож вона штучно занизила оцінку канадцям і завищила росіянам. Спалахнув скандал нечуваної інтенсивності. Міжнародний олімпійський комітет наказав Міжнародній федерації з фігурного катання негайно розібратися із суддівством й полагодити конфлікт. Міжнародна федерація фігурного катання намагалася давати пояснення на прес-конференції в Солт Лейк Сіті, і президент федерації Оттавіо Чінкванта змушений був понад годину відповідати на жахливо відверті запитання журналістів. Наприклад – чи це правда, що французи змовилися з росіянами? Мовляв, маніпуляція суддею полягала у закулісній домовленості про те, що французи віддадуть перемогу росіянам у парному катанні, а росіяни віддячать золотом для французької пари в танцях. У професійному боксі, де брудні махінації трапляються доволі часто, це називається просто й соковито – продаж.

Тепер подейкують, що канадців заспокоять, вручивши їм другий комплект золотих медалей, а суддю дискваліфікують.

Здається, найвідвертіше висловився з приводу скандалу російський спортивний журналіст Андрій Малигонов. Звинувативши американців у прагненні будь-що покласти край домінуванню росіян у парному катанні, він пише в інтернетівському журналі “инфовести.ру”: “Збіглося кілька фатальних випадковостей. Перша –Сале та Пеллетьє виконали найкращу програму за всю свою кар’єру”. Друга – Антон Сихарулідзе після стрибка доторкнувся підлоги. Цього, мовляв, ніхто б не помітив, якби канадці припустилися бодай однієї помилки. Але вони, бач, не припустилися. Тож, бездоганно блискучий виступ канадців російський журналіст вважає “фатальною випадковістю”. Чому фатальною – ясно: якби трапилися у програмі канадців помилки, можна було б виправдати низьку суддівську оцінку, а так - усе спливло нагору.

Це правда: спливло і тхне.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG