Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборчі пристрасті довкола газети “Авдет”


Передвиборчі пристрасті довкола газети “Авдет”

Симферополь, 15 лютого 2002 - Народний депутат України Лев Міримський подав до суду на кримськотатарську газету “Авдет”. Він вважає, що журналісти спаплюжили його чесне ім’я. Представники ж редакції газети переконані, що за цим стоять політичні інтереси депутата, пов’язані з виборами.

У Центральному районному суді Симферополя 19 лютого відбудеться засідання за позовом народного депутата України Льва Міримського до газети «Авдет» про захист честі і гідності та відшкодування морального збитку.

Приводом для позову став газетний матеріал журналіста Асана Османова «Все змішалося в будинку у …», надрукований 28 грудня минулого року. В публікації йшла мова про роздачу представниками партії «Союз», одним із лідерів якої є Лев Мірімський, святкових подарунків у місцях компактного проживання кримських татар. На думку автора замітки, ця акція партії «Союз» була прямо пов’язана з майбутніми парламентськими виборами.

Тим часом Лев Міримський, якого згадано у матеріалі, вважає, що журналіст навів відомості, які паплюжать його ім’я. Завданий моральний збиток позивач оцінив у 100 тисяч гривень. При цьому більшу частину цієї суми Лев Міримський має намір стягнути з редакції газети «Авдет» та її засновника — громадської організації «Фонд Крим». До автора публікації висунуто претензію у 10 тисяч гривень.

Журналісти газети “Авдет”, яка, до речі виходить накладом лише в одну тисячу примірників, переконані, що позов має політичні мотиви, пов’язані з виборами. Відомо, що пан Міримський балотується до українського парламенту в окрузі, де значна частка виборців – кримські татари. А засновником і видавцем “Авдету” є Фонд “Крим”, який очолює лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв. Досі Меджліс і партія “Союз” відверто ворогували. Тепер, коли перспективи переобрання Льва Міримського, після того, як його офіційно не підтримав блок “За єдину Україну”, є досить невиразними, цілком вірогідно, що буде запропоновано своєрідний компроміс: депутат відкликає свій позов, а Меджліс не виступає проти його обрання.

Але це – лише прогнози. Зараз редакція газети “Авдет” звернулася за підтримкою до програми Айрекс-Промадіа і Комітету з моніторингу свободи преси в Криму. Журналістам протриматися б до виборів, а там, як вони вважають, уже буде легше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG