Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Мілошевичем. Можлива воєнна акція США в Іраку. Західна політика щодо Ірану


Суд над Мілошевичем. Можлива воєнна акція США в Іраку. Західна політика щодо Ірану

Прага, 15 лютого 2002 – У центрі уваги західної преси залишається судовий процес над колишнім югославським керівником Мілошевичем у Гаазі, а також дискусії у справі можливої воєнної акції США в Іраку та американсько-іранські взаємини.

Коментуючи міжнародний судовий процес над Мілошевичем в Гаазі, оглядачка газети «Інтернешанел геральд трібн» Флора Люїс пише, що досі ідея міжнародного права й основні права людини завжди потрібно було розглядати в контексті державної суверенності, проте нинішній процес у Гаазі відкриває, за її словами, «нову революційну ділянку». Суд над Мілошевичем продемонстрував стурбованість людей із приводу порушень прав людини в інших країнах. На відміну від суду над воєнними злочинцями в Нюренберзі, де нацистів судили їхні жертви, що здобули перемогу, нині в Гаазі вперше звинувачених у воєнних злочинах судять представники інших країн, керуючись не національними інтересами, а міжнародними принципами з дотриманням справедливого суду і права на захист.

Коментатор німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Бертольд Колер пише, що, як видно з останнього розвитку подій, Сполучені Штати врешті мають намір усунути від влади іракського диктатора Саддама Хусейна, головно з метою запобігти дальшій розбудові в Іраку зброї масового знищення. Хоча політичні і військові приготування до запланованої кампанії триватимуть принаймні кілька місяців, веде далі коментатор, Вашингтон уже нині розпочав підготовку і ніхто не повинен мати жодних ілюзій щодо рішучості Сполучених Штатів усунути від влади небезпечний режим. При цьому, як вважає автор, європейські країни повинні сконцентрувати свою увагу не на діях Сполучених Штатів, а радше на поведінці Багдада. Саддам Хусейн повинен доказати, що Ірак не працює над ядерною, хімічною та біологічною зброєю, що він виконує резолюції Генеральної асамблеї ООН і повинен допустити на іракські військові об’єкти міжнародних військових інспекторів. На закінчення коментатор закликає європейських союзників США наполягати на цих вимогах, адресованих Багдадові, а не нарікати, що Сполучені Штати не радяться зі своїми слабшими європейськими союзниками.

Тим часом британський тижневик «Економіст» у своєму останньому номері порушує розбіжності між Сполученими Штатами і їхніми європейськими союзниками у справі Ірану. Дискусії у цій справі постали зокрема, після недавньої заяви президента США Буша, в якій він прирівняв Іран до Іраку та Північної Кореї, назвавши ці три країни «віссю зла». Європейські союзники США визнають, що Іран не служить справі зміцнення стабільності в регіоні і не дотримує підписаних ним угод про контроль над озброєннями, проте вони наполягають на дипломатичному діалозі і на розвитку торговельних стосунків із ним. Тим часом США наполягають на збереженні економічних і дипломатичних санкцій проти Тегерана. «Економіст» запитує при цьому – що є ліпше: конструктивізм європейців чи ізолювання Ірану і погрози з боку США? Найефективніше, на думку британського тижневика, було б поєднати ці два підходи, давши шанс прихильникам реформістського курсу Хатамі продовжити економічні й політичні зміни в Ірані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG