Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати використають усі наявні можливості для знищення міжнародного тероризму


Сполучені Штати використають усі наявні можливості для знищення міжнародного тероризму

Н’ю Йорк, 18 лютого 2002 - З такою заявою виступив віце-президент Ричард Чейні.

Виступ Чейні у вашингтонській Раді закордонних відносин був великою мірою відповіддю на критичні заяви європейських лідерів, як також російського президента, на адресу зовнішньої політики Сполучених Штатів, що не дуже покладається на допомогу союзників у війні з тероризмом. Як відомо, президент Джордж Буш виділив Ірак, Іран та Північну Корею, назвавши їх «віссю зла». Конгресмен Генрі Гайд, голова комісії закордонних справ Палати представників, в інтерв’ю телемережі новин Сі-Ен-Ен, пояснив, що президентові йшлося не лише про підтримку цими трьома режимами міжнародного тероризму, а й про їхні наміри придбати зброю масового знищення. Державний секретар Колін Пауелл заявив, що в разі потреби Сполучені Штати обійдуться без допомоги союзників і самі підуть на рішучі дії щодо Іраку. За словами віце-президента Чейні, попри критику з боку союзників по антитерористичній коаліції, Вашингтон не збирається змінювати свої плани, бо почувається відповідальним за розширення кампанії проти тероризму. «Америка має друзів і союзників у цій справі, але тільки ми здатні провадити лідерство, сказав Чейні, - Тільки ми можемо підняти світову співдружність на таку складну справу... і тільки Сполучені Штати можуть довести ці зусилля до перемоги.»

Чейні заявив, що у списку країн-ізгоїв Ірак посідає чільне місце. Режим Саддама Хусейна, підкреслив віце-президент, не лише активно розробляє програми виготовлення своєї власної зброї масового знищення. Цей режим використовував таку зброю проти свого населення. Чейні мав на увазі застосування іракським правителем отруйних газів проти курдських повстанців ще у вісімдесятих роках. Хусейн три роки тому вигнав з Іраку інспекторів ООН, які шукали зброю масового знищення і тим перешкоджали його планам.

Чейні гостро критикував Іран, звинувативши цю країну у сприянні міжнародному тероризмові, у спробах підірвати процес мирного врегулювання арабо-ізраїльського конфлікту, а також у намірах дестабілізувати новий уряд Афганістану й придбати зброю масового знищення.

Віце-президент говорив про війну з тероризмом, цитую: «Загроза відома і наша роль теж. Ми стоїмо перед ворогом, що має намір убивати американців будь-якими засобами, у будь-яких масштабах та на нашій землі. Ми маємо до діла з терористичною мережею, яка має осередки у шістдесятьох країнах. Таку організацію не можна стримати і не можна домовитися з нею дипломатичним шляхом. Тому війна з терором не може завершитися мирною угодою. Не буде ані саммітів, ані переговорів із терористами. Цей конфлікт може закінчитися лише їх цілковитим і абсолютним знищенням. На нас лежить відповідальність за відповідь загрозі, що зростає, і це не випадково, - сказав Чейні, пояснивши, – ми

в унікальному становищі завдяки характерові нашого народу, силі наших ідеалів, потужності наших збройних сил та велетенській економіці, яка підтримує їх.»

Віце-президент додав, що йдеться не про короткочасну кампанію, а про тривалу війну проти сил зла.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG