Доступність посилання

ТОП новини

Тризуб і реальність


Тризуб і реальність

Прага, 18 лютого 2002 – Десять років тому Україна затвердила тризуб як малий герб своєї державності. Цим ніби підкреслювалася історична спадкоємність новітньої республіки не лише з невдалими змаганнями за тризуб на початку ХХ століття але й глибший історичний зв’язок із символікою Володимира Великого. Київську Русь шанували у Європі, як велику державу. Яка ж реальність сьогоднішнього державного тризуба? Чи гідні його відновлювачі доброї пам’яті славних київських князів?

Загальновідомо, що тризуб був геральдичним знаком київських князів, а з 1992 року – він став малим Державним гербом України. Вдалість такого рішення Києва із заздрістю оцінили в Росії, де окрім своїх історичних претензій на спадщину Київської Русі та й на саму Україну, до сьогодні не можуть знайти суспільного компромісу щодо російської державної символіки. Ми не будемо вдаватися у історичні деталі виникнення тризуба і розповідати про те, що він виявлений у культурних традиціях стародавніх цивілізацій, а лише нагадаємо – із Х століття цей знак був родовим у київських князів, зокрема - у Володимира Великого, Ярослава Мудрого і його доньки Анни, яка стала королевою Франції. У Х-ХІ століттях Київська Русь досягла найбільшого піднесення й розвитку. Її політики докладали всіх зусиль не лише для внутрішнього зміцнення Києва, що призвело до ухвалення знаменитого кодексу законів «Руська Правда» та запровадження християнства, але й до активної зовнішньої політики, яка дістала визнання у Європі. Вироби економіки Київської Русі високо цінувалися на всіх міжнародних ринках. А такі, як залізні знаряддя київських майстрів, руські емалі, техніка черні й зерні взагалі були унікальними для тогочасного товарного обігу. Окрім Анни, київські княгині ставали королевами в Угорщині, Візантії, Польщі, німецьких землях. Наприклад, брати й сини Ярослава Мудрого, займали високі державні посади в Німеччині, Норвегії та інших країнах. Тобто, про високий авторитет тодішнього великокнязівського, київського, тризуба у Європі стверджувати є всі підстави.

Чого не можна сказати про сьогоднішній малий Державний герб України й елемент великого Державного герба цієї європейської за географією та історією країни. Бо його нинішні київські репрезентанти, багато з яких чимало доклали до не легітимності того ж тризуба у радянський час, не лише не усвідомлюють відповідальності перед славними предками за спадкоємність у символіці, але й, часто навпаки, докладають зусиль до приниження цього давнього державницького символу України. Так, чимало західних експертів вважають сьогодні, що українські політики здають державницькі інтереси сусідній Росії, що суперечить самій суті політичного та економічного суверенітету республіки. Окрім того авторитетні міжнародні експерти вказують на те , що в Україні нині порушуються елементарні політичні права і не розкриваються резонансні кримінальні справи. Дійшло до того, що стає проблемною взагалі можливість поїздки нині діючого президента України до західних держав, бо, як пишуть авторитетні західні видання, глава української республіки підозрюється у причетності до деяких відомих у світі кримінальних злочинів на власних політичних теренах. Чи зможуть державні мужі України у найближчому майбутньому бути гідними історичної тріади тризуба, однією із складових, котрої славний Київський державець Володимир Мономах вважав справедливість і заповідав своїм політичним нащадкам: «не давайте сильному погубити людину».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG