Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий парламент: час вибору: “Не валяй дурака, Америка!”


Четвертий парламент: час вибору: “Не валяй дурака, Америка!”

Київ, 19 лютого 2002 - Протягом минулого тижня в Україні перебували спостерігачі від Національного демократичного інституту США. Делегацію очолювали Президент НДІ Кеннет ВОЛЛЕК та колишній Держсекретар США – нині голова НДІ Мадлен ОЛБРАЙТ. Американські експерти відвідали кілька регіонів України, і знайшли чимало порушень виборчого процесу у державі. Підсумовуючи візит, на прес-конференції у Києві Кеннет Воллек повідомив:

«Міжнародна спільнота зацікавлена і підтримує демократичні вибори в Україні. Ми провели близько сімдесяти зустрічей з представниками владних і громадських інституцій – від Президента Леоніда Кучми і керівників Центральної виборчої комісії до лідерів центральних та обласних осередків партійних партій і блоків. На нашу думку, чинне виборче законодавство України не завжди використовується належним чином: на місцях ми отримали достовірні дані про незбалансоване використання інформаційного простору, про зловживання службовим становищем і бюджетними грошима з боку окремих політиків та партій, про залякування журналістів та активістів опозиційних політичних сил. Отже, у зв’язку з цим, ми покладаємо великі сподівання на громадський сектор – саме недержавні організації під час нинішніх виборчих перегонів мають виступити здоровою суспільною силою, здатною посприяти громадянам на виборах і запровадити демократичні механізми ведення виборчої кампанії”.

За даними незалежних організацій найбільше не збалансовано використовують інформаційний простір, зловживають службовим становищем і бюджетними коштами активісти блоку “За єдину Україну”. Другим номером у блоці є прем‘єр-міністр України, голова Партії промисловців і підприємців Анатолій Кінах. Я попросив його прокоментувати українсько-американські стосунки в контексті візиту в Україну колишнього Державного секретаря Сполучених Штатів Америки, голови Національного демократичного інституту Мадлен Олбрайт. Підприємець Кінах дав дипломатичну відповідь:

“Я розглядаю співпрацю між Україною і США, як співпрацю, яка спрямована на довгострокову стратегічну перспективу. Ми розуміємо, що від співпраці з такими державами дуже залежить темп і динаміка інтеграції України в європейську і світову економічну і політичну системи. Я радий відмітити, що ця думка поділяється нашими американськими партнерами, і хочу ще раз підтвердити, що Україна розглядає співпрацю і з США, і з світовим співтовариством тільки на демократичних, прозорих умовах. На умовах формування в Україні сучасної ринкової економіки і демократичного громадянського суспільства. Я впевнений, що ця основа дасть нам можливість постійно шукати і знаходити ті оптимальні рішення, які будуть тільки підсилювати нашу взаємну співпрацю”.

Законодавці з українського парламенту на резолюцію Сенату США щодо виборів в Україні відгукнулися заявою. Про це у матеріалі Юлії Жмакіної:

Мадлен Олбрайт, залізній леді від політики, важко передбачити, як складуться українсько-американські відносини, якщо в Україні не буде забезпечено демократичності виборів.

Натомість українським парламентарям – це не цікаво. Тобто відносини. Тепер вони захопилися питаннями етикету.

У своїй заяві депутати Верховної Ради України на прикладі резолюції Сенату США у дуже обережній формі вчать стратегічного партнера тону і манерам. І застерігають: побажання не повинні набувати “рис політичної дискредитації і втручання у внутрішні справи України”. Говорить народний депутат, фракція КПУ Георгій Крючков:

“Документ компромісний. Він міг би бути набагато різкішим. Але це документ, який відображає позицію абсолютної більшості депутатського корпусу. Бо він з одного боку категорично, і в досить толерантній формі, відкидає будь-яку можливість втручання у внутрішні справи України, а з іншого боку враховує занепокоєння світової громадськості тим, що в Україні допускається порушення виборчого закону.

Просто обурює, коли нагадують, що ми вам дали стільки то мільйонів доларів, що мовляв, ви ж це враховуйте. Це безтактність!”

Погоджуючись із недосконалістю виборчої системи в Україні, на відсутності належного такту і міри в американців наголошує і лідер СДПУ(о) Віктор Медведчук. Лідер зелених Віталій Кононов не вважає заяву українських парламентарів чимось радикальним стосовно США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG