Доступність посилання

ТОП новини

Візит Буша до Китаю. Афганістан


Візит Буша до Китаю. Афганістан

Прага, 20 лютого 2002 – Серед інших міжнародних подій західні оглядачі широко коментують візит президента США Буша до Китаю, а також триваючі труднощі, з якими зіштовхується афганське тимчасове керівництво.

Коментуючи візит президента США Буша до Пекіна, газета «Уолл стріт джорнел» у редакційній статті порівнює цей візит із поїздкою свого часу до Китаю колишнього президента США Ніксона. Тодішніх двох керівників – Ніксона і Мао Цзе Дуна об’єднувала зростаюча загроза з боку Радянського Союзу. Нині, веде далі газета, після терористичних актів у Нью-Йорку і Вашингтоні обох теперішніх керівників США і Китаю єднає спільна загроза глобального тероризму. Проте, на відміну від ситуації, яка існувала 30 років тому під час візиту Ніксона до Китаю, сьогодні обидві країни стоять перед обличчям інших, своїх специфічних клопотів і загроз. Згоду Пекіна на антитерористичну акцію США в Афганістані газета пояснює радше бажанням китайських керівників вжити заходів для власної безпеки, а не для того, щоб підтримати стратегічне бачення проблем з позицій Сполучених Штатів. Знищення осередків ісламського екстремізму й тероризму в сусідніх країнах, як сподіваються китайські керівники, допоможе їм ефективніше повести боротьбу із мусульманськими сепаратистами у західних провінціях Китаю.

Тим часом американський тижневик «Ньюзуік» у номері, що вийде із друку наприкінці цього тижня, порушує деякі проблеми, перед якими опинилося тимчасове афганське керівництво Гаміда Карзаї. Коментатори Майкл Гірш і Скот Джонсон вважають, що брутальне вбивство минулого тижня одного з афганських міністрів в Кабульському аеропорту свідчить про серйозні проблеми нинішнього керівництва в Кабулі. Змову проти убитого міністра, як виявилося, організували інші члени уряду Карзаї – представники таджицької етнічної фракції Джаміят-і-ісламі. При цьому вони намагалися інсценізувати напад на міністра з боку паломників, які чекали на літак до Мекки, або скинути вину за вбивство на одного з афганських ватажків Гекматьяра, який живе за кордоном. Автори підкреслюють, що нинішній розвиток подій в Афганістані ставить запитання – чи дозволить політична підготовка і досвід Карзаї утримати ситуацію під контролем? Тут постає також, як підкреслюють коментатори, проблема недостатньої заанґажованості у стабілізації Афганістану з боку Сполучених Штатів. При цьому президент Буш повторює, що він не має наміру надсилати сюди своїх миротворчих сил. Тим часом місцеві військові ватажки відновлюють контроль у провінціях, знову роздрібнюючи країну на сфери впливу. За цих умов, як припускають автори, міжнародна гуманітарна допомога, що надходить на адресу центрального уряду, зрозуміло, не зможе досягти потребуючих на місцях. Доти, як вважають на закінчення коментатори тижневика «Ньзуік», доки становище в Афганістані не вдасться стабілізувати, керівник тимчасового уряду Карзаї повинен бути надзвичайно обережний. Автори, як видно з останньої перестороги, мають на увазі пряму загрозу життю афганського керівника.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG