Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чорногорії Міло Дюканович погодився з планом Європейського союзу про перебудову югославської федерації


Президент Чорногорії Міло Дюканович погодився з планом Європейського союзу про перебудову югославської федерації

Бєлград, 21 лютого 2002 – Наближається кінець лютого й остаточна дата, яку Європейський союз визначив урядам Сербії й Чорногорії дії врегулювання взаємних стосунків. Керівник Європейського союзу Хав’єр Солана в минулу неділю вручив президентові Чорногорії план яким, згідно з повідомленнями преси, передбачається збереження сербсько-чорногорської федерації під новим іменем та із обмеженням повноважень союзних органів. Хоча ні в Брюсселі ні в Подґориці не оприлюднені подробиці плану, сербські мас-медіа, посилаючись на дипломатичні джерела, повідомляють, що президент Чорногорії під тиском міжнародного співтовариства був змушений відкласти на п’ять років призначення референдуму про незалежність.

Європейський союз, як пише преса, запропонував щоби Югославія назвалася Унією Сербії й Чорногорії. Чорногорська сторона вимагає конкретнішу й довшу назву: Співдружність незалежних держав Сербії й Чорногорії. У зв’язку з цим спікер Віча громадян союзного парламенту Драґолюб Мічунович у середу заявив, що Бєлград не наполягає на збережені теперішнього імені, оскільки воно втратило сенс. Нагадаємо, що Югославія значить – країна південних слов’ян, а більшість південнослов’янських народів живе за її межами.

Бєлград останнім часом припинив кампанію проти незалежницьких прагнень чорногорської влади. Здається, що сербська сторона збагнула, що така кампанія була контрародуктивною і викликала обурення чорногорців. Наразі сербські урядовці заявляють, що для Бєлграда прийнятне кожне рішення про яке досягнуть домовленості Подґоріца і Брюссель, а саме Міло Дюканович і Хав’єр Солана. Речник Солани Кристіна Ґаляк у заяві для чорногорської газети “Вієсті” відзначила, що Європейський союз запропонував “не цілковитий план, а лише окремі ідеї для обговорення”.

Сербська газета “Данас” твердить, що Дюканович уже погодився з цими ідеями, та що остаточну відповідь відкладає лише через те, що вона неприємна для нього. Іншими словами, він буде змушений пояснити своїм землякам та коаліційним партнерам чому зрікається незалежності. Відкладення референдуму, на думку бєлградських оглядачів, ймовірно призведе до розвалу правлячої коаліції та призначення дострокових виборів у Чорногорії.

Щодо плану чи то ідей Солани, ними передбачається, що перебудована держава матиме спільні міністерства закордонних справ, оборони й економіки та що окремі міністерства буде перенесено до Подґорици, яка буде рівноправною столицею з Бєлградом. У четвер Солана знову прибув до Югославії. Його речник заявила, що це ще не остання нагода для врегулювання сербсько-чорногорських стосунків й додала, що залишилося ще кілька днів або, найбільше, кілька тижнів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG