Доступність посилання

ТОП новини

В Білорусі оголосВ Білорусі оголосили рік Тараса Шевченка - пам’ятник йому нарешті буде офіційно відкритоили рік Тараса Шевченка -- пам’ятник йому нарешті буде офіційно відкрито


В Білорусі оголосили рік Тараса Шевченка - пам’ятник йому нарешті буде офіційно відкрито

Мінськ, 21 лютого 2002 - Речник Міністерства закордонних справ Білорусі Павал Латушка сьогодні на брифінгу офіційно оголосив, що білоруська влада погодилася з пропозицією української діаспори оголосити поточний рік роком Тараса Шевченка. Як планується, в березні буде офіційно відкрито пам’ятник Кобзарю в Мінську, що був готовий ще до 10-річчя незалежності України.

2002 рік нарешті став "Роком Тараса Шевченка на Білорусі". До речі, в Білорусі після скасування СРСР стали в білоруськомовних текстах частіше вживати форму "на Білорусі", а не "в Білорусі". А ось про Україну в цьому офіційному повідомленні кажуть "на Україні".

Посилаючись на українське посольство в Мінську, речник білоруського Міністерства закордонних справ Павал Латушка повідомив, що цього року "на Україні" святкуватимуться ювілеї двох білоруських поетів-класиків Янки Купали та Якуба Коласа, а ще буде відкрито пам’ятник третьому поету Максиму Багдановічу - в Ялті, де його було поховано. Цікаво, що ситуація подається наступною: українці гоноруватимуть трьох білоруських класиків в Україні та ще й Тараса Шевченка в Білорусі.

Принаймні, речник білоруського МЗС Павал Латушка сьогодні на брифінгу заявив про рік Шевченка:

«У рамках цієї програми українська сторона планує відкрити в Мінську пам’ятник великому поетові та свердловину артезіанської води "Шевченківська криниця", а в Бресті - спорудити бюст Тараса Шевченка.»

Прес-секретар білоруського зовнішньополітичного відомства додав, що впродовж цього року передбачається провести літературні читання, мистецькі виставки, науково-практичні конференції, фестиваль українського кіно, виступів українських колективів та інші заходу. В березні 2002 року - з приводу дня народження великого Кобзаря - заплановано організувати Шостий республіканський фестиваль мистецтв українців Білорусі.

Щодо пам’ятника Тарасові Шевченкові в Мінську, то його історія вже має кілька років. Спочатку деякі білоруські архітектори протестували проти його спорудження біля посольства України в Мінську, наголошуючи, що монумент має бути розташовано на мінському бульварі імені Шевченка поруч з кінотеатром "Київ", де це обіцяли зробити ще в радянські часи. Потім було оголошено, що пам’ятник має врочисто інавгурувати президент України Леонід Кучма, але він останнім часом до Білорусі не приїжджав. Нарешті, очікувалося, що пам’ятник Кобзарю буде офіційно відкрито в серпні минулого року - з приводу 10-річчя незалежності України, - але й цього не відбулося. З монументу просто зняли брезент, і Тараса Шевченка в Мінську тепер може побачити кожний. Проте нарешті цього року буде й офіційна церемонія відкриття.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG