Доступність посилання

ТОП новини

Угода у справі постійного міжнародного трибуналу ООН, що судитиме воєнних злочинців


Угода у справі постійного міжнародного трибуналу ООН, що судитиме воєнних злочинців

Прага, 21 лютого 2002 – Організація Об’єднаних Націй вважає, що угода у справі створення постійного міжнародного трибуналу, який судитиме воєнних злочинців за масові вбивства і геноцид, набере чинності протягом найближчих двох або трьох місяців.

У світлі нинішнього судового процесу в Гаазі над воєнними злочинцями із земель колишньої Югославії створення постійного міжнародного суду ООН набрало особливої актуальності. Угоду про створення такого суду підписано в Римі ще 98-го року, проте для її реалізації потрібно було, щоб угоду ратифікували щонайменше 60 із 139-ти країн, що її підписали. Досі угоду ратифікувало вже понад 50 країн і правники ООН очікують, що протягом найближчих двох місяців вдасться досягти потрібної мінімальної кількості країн, щоб розпочати заходи організації трибуналу. Якщо цей план вдасться реалізувати, то, як повідомив у середу на прес-конференції голова коаліції за створення трибуналу Вільям Пейс, постійний суд ООН розпочав би свою діяльність, тобто судові процеси над воєнними злочинцями від середини наступного року. Коаліція, яку очолює Пейс, згуртовує понад 1000 фахівців з міжнародного права, правових і правозахисних організацій. Пейс підкреслив, що після підписання угоди 98-го року деякі особливо песимістично настроєні учасники Римської конференції заявляли, що її ратифікація триватиме від 20-ти до 25-ти років, протягом яких слід було би переконати 60 країн прилучитися до угоди.

Хоча західні країни виступають за притягнення воєнних злочинців на Балканах до відповідальності і підтримують суд в Гаазі, деякі них, як підкреслюють правники ООН, досі не ратифікували угоди. Серед них Сполучені Штати, які вимагають гарантій, що перед цим трибуналом ніколи не стануть американські військові лідери й командири. Попередник президента Буша Клінтон підписав угоду перед своїм відходом з Білого дому, тим часом Буш виступає проти її ратифікації в конгресі і вважає, що така угода не є в інтересах Сполучених Штатів. Із 15-ти країн Європейського союзу угоду поки що ратифікували лише три країни, хоча найближчим часом ООН очікує підтримки і з боку інших членів ЄС. Більшість ініціаторів створення міжнародного трибуналу ООН висловлюють впевненість, що після ратифікації договору в 60-ти країнах, що мало б статися, як було згадано, протягом наступних двох-трьох місяців, розпочнуться приготування до закладення постійного трибуналу ООН, який матиме резиденцію в Гаазі, матиме виборних 18 суддів із країн, що ратифікували угоду, і генерального прокурора. При цьому ініціатори створення трибуналу і фахівці ООН підкреслюють, що міжнародний трибунал перебиратиме справи воєнних злочинців лише тоді, коли уряди тих чи інших країн не побажають або не зможуть забезпечити слідство і покарання злочинців у своїх країнах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG