Доступність посилання

ТОП новини

"Без свободи слова немає демократії" - зазначив відомий американський політичний діяч Семюель Гейденсон на зустрічі із запорізькою регіональною командою блоку Віктора Ющенка "Наша Україна"


"Без свободи слова немає демократії" - зазначив відомий американський політичний діяч Семюель Гейденсон на зустрічі із запорізькою регіональною командою блоку Віктора Ющенка "Наша Україна"

Запоріжжя, 21 лютого 2002 - Імовірно, містер Гейденсон має рацію. Принаймні, двадцятилітній стаж діяльності у конгресі США дає підстави для довіри нинішньому спостерігачу за ходом передвиборчої кампанії в Україні.

Голова Запорізького штабу блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" Сергій Соболєв прокоментував візит Семюеля Гейденсона так: "Ми не розглядаємо зустріч із містером Гейденсоном як шанс поскаржитися на порушення виборчого процесу в Україні. Для нас - це можливість обмінятися досвідом щодо боротьби з порушенням "Закону про вибори".

На разі з українського боку є чим поділитися з небайдужими. Зокрема - Запорізький міськвиконком видав незаконне розпорядження про дозволений принцип ведення агітації на території обласного центру. Можливість встановлювати агітаційні плакати у місті сьогодні мають право лише окремі, "наближені" до влади, блоки: "За єдину Україну", "Жінки за майбутнє" та ПЗУ. Решті - фактично заборонено вести будь-яку політичну агітацію, що є прямим порушенням "Закону України про вибори". Саме тому, за словами голови обласного штабу блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" Сергія Соболєва їхня організація подає до суду позов про визнання незаконним розпорядження мера Запоріжжя Олександра Поляка щодо довільної системи розміщення агітаційних матеріалів. Тим більше, що штаб блоку завчасно повідомив про місце та форму проведення передвиборчих акцій. Головною ж підставою для позову стало затримання чотирьох агітаторів блоку Віктора Ющенка "Наша Україна", звинувачення їх у тому, що вони ведуть агітацію у недозволеному місці. 5 годин в Орджонікідзевському райвідділі внутрішніх справ затвердили агітаторів у думці: "Кво ліцет Йові – нон ліцет бові" ("що дозволено Юпітеру - те недозволено волу"). "Факт затримання наших агітаторів, доставка їх в райвідділ міліції, спроба сфабрикувати протокол - все це є підтвердженням того, що влада використовує силові структури для боротьби з політичними опонентами. Тому наша реакція - це звернення до суду, до ЦВК, до органів МВС щодо відповідальності працівників міліції за втручання в політичні процеси", - прокоментував ситуацію Сергій Соболєв.

До речі, не треба далеко ходити за істиною: ефірний час для політреклами на обласній державній телерадіокомпанії надається за таким самим принципом. Партії влади мають "зелене світло" для щоденної пропаганди своїх програм, агітаційних заходів тощо. Решта - перебувають у стані "бідних родичів", котрі з грішми і подарунками чекають попід дверима: коли ж, нарешті, їм дозволять видати промову або розповісти про гарні вчинки широкому загалу.

Про це на зустрічі з американським гостем повідали не лише представники штабу "Нашої України", а й запорізькі журналісти. Адже висвітлення подій передвиборної кампанії, насамперед, торкається ЗМІ. Хоча, врешті решт, - усе залежатиме від потужних блоків та партій, які зможуть не лише виставити своїх кандидатів, а й проконтролювати виборчий процес на 33-ох тисячах виборчих дільниць нашої країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG