Доступність посилання

ТОП новини

Порушення виборчого законодавства стосовно кандидатів у депутати від мажоритарних округів Києва і Харківщини


Порушення виборчого законодавства стосовно кандидатів у депутати від мажоритарних округів Києва і Харківщини

Київ, 22 лютого 2002 - Виборчий сезон у розпалі. Спостерігаючи за перипетіями передвиборчої ситуації, можна неозброєним оком помітити тенденцію - що більше говорять про чесність і прозорість виборів, то менше вони будуть такими. Принаймні, окремі передвиборчі випадки засвідчують це.

Про чесність виборів говорять усі, заледве не діти. Президент України заявив, що чесність залежатиме від самих учасників виборчих перегонів. Спікер парламенту одностайно підтримує у цьому Президента. Міжнародні чинники, як от Сенат США наголошують, що від підсумків виборів залежатиме куди рухатиметься Україна – уперед. чи назад. Сенат закликає уряд України забезпечити демократичну й прозору виборчу кампанію. На словах усі начебто нічого не мають проти, однак на справі виходить навпаки. Народний депутат Віктор Суслов є кандидатом від Печерського виборчого округу столиці. Він не включений до списків кандидатів від партій влади. І тому відчуває тиск, адже головним конкурентом у нього перший заступник Олександра Омельченка. Що таке місцевий адмінресурс, Віктор Суслов уже відчув:

«19 лютого була призначена зустріч з ветеранами Збройних Сил з приводу Дня захисника Вітчизни. Ця зустріч не відбулася. Тому що Голова Печерської райдержадміністрації попередив деяких працівників військового секретаріату, що у випадку зустрічі вони будуть звільнені з посад. Таким чином, працівники не сприяли проведенню зустрічей. Я міг би привести інші приклади, коли було домовлено про зустріч у позаробочий час з деякими трудовими колективами, але зустрічі не відбулися. І я маю інформацію, що ці люди також були попереджені про небажаність контактів зі мною як з незалежним кандидатом. Таким чином, мої сподівання на чесні й прозорі вибори у Києві не справдилися.»

Але чи має намір Віктор Суслов реагувати на такі порушення виборчого законодавства. Кандидат у депутати каже, що з одного боку говорити про це необхідно, бо місцева влада Києва не може мати переваг у виборах. А з другого боку. Віктор Суслов : «Про це потрібно інформувати громадськість. Тому що наш народ – не маріонетки. У випадку коли виборці відчувають тиск місцевої влади, вони можуть зробити свій вибір у кабінці для голосування.»

Якщо у Віктора Суслова сталися конфузи щодо організації зустрічей із виборцями, то у заступника спікера парламенту Степана Гавриша були проблеми із мас-медіа, точніше із Харківською облдержтелерадіокомпанією. Оскільки Степан Гавриш балотується саме на Харківщині, у своєму рідному окрузі:

«19 лютого я був попереджений окружною виборчою комісією про те, що я ввечері змушений з’явитися на теледебати. Я приїхав, поспілкувався із конкурентами і водночас за хвилину до ефіру виступила ведуча й сказала, мовляв, вона шкодує, але мене немає у списках і я не можу виступати по телебаченню. Я намагався з’ясувати, чому так сталося, але даремно. Мені здається, що керівництво телеканалу керується власними рішеннями , а не рішеннями окружних виборчих комісій.»

Степан Гавриш не збирається полишати так цей випадок: «Я збираюся подати скаргу до ЦВК і попросити, щоб вони ретельно вивчили ситуацію.»

До виборів ще більше місяця, і можна тільки уявити, якими ще будуть порушення виборчого законодавства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG