Доступність посилання

ТОП новини

Система охорони російського ядерного арсеналу незадовільна, аж до крадіжок і можливості саботажу


Система охорони російського ядерного арсеналу незадовільна, аж до крадіжок і можливості саботажу

Вашингтон, 25 лютого 2002 - Такого висновку доходить звіт Центрального розвідувального управління, надісланий американському Конгресові.

Російському ядерному арсеналові загрожує насамперед саботаж із середини, від людей, які охороняють ядерну зброю і технічно її обслуговують. Системи охорони ядерного арсеналу розроблено ще в радянські часи, розраховані вони були на охорону від зовнішнього ворога, закордонного, а не внутрішнього. Ці системи практично залишилися майже незмінними з радянської пори, говориться у доповіді американської розвідки Конгресові. Доповідь ЦРУ зазначає, що російська ядерна зброя не потрапила поки що до рук терористів і що злочинний або випадковий запуск ядерної ракети вельми малоймовірний. Однак існує можливість того, що хтось із російських офіцерів, у співробітництві з кримінальним або терористичним угрупованням спробує обминути системи попередження й контролю ядерних ракет, підкреслює документ.

Звіт незасекречений і складено його майже одночасно з публічним попередженням з боку адміністрації президента Джорджа Буша про те, що міжнародні терористи намагаються придбати зброю масового знищення, зокрема, ядерну, з використанням викраденого ядерного матеріалу. Зокрема, були повідомлення про те, що терористи мережі бін Ладена намагалися купити на чорному ринку викрадену російську ядерну зброю. Російський президент Путін запевнив, що після нападу терористів на Нью-Йорк та Вашінгтон 9-го вересня минулого року посилено охорону місць збереження російської ядерної зброї та ядерних матеріалів. Але доповідь ЦРУ містить низку прикладів крадіжки ядерних матеріалів упродовж останніх десяти років. Серед наведених випадків згадано про те, що 1992-го року невідомі злочинці вкрали півтора кілограма збагаченого урану зі складу Виробничого об’єднання “Луч”. У Москві було вкрадено три кілограми збагаченого урану. 1998-го року у Челябінській області було вкрадено ядерного матеріалу у кількості, достатній для виробництва ядерної бомби, згідно зі свідченням високопоставленого російського діяча. Це означає, що вкрадено було принаймні 18 кілограмів збагаченого урану. Доповідь ЦРУ зазначає, що охорона російської ядерної зброї подекуди недбала, системи сигналізації часто псуються. Разом з тим, звіт містить заяву генерал-полковника Ігоря Валинкіна, який відповідає за збереження ядерних боєголовок. Два роки тому він стверджував, що поки що “не було жодного випадку крадіжки, спроби захоплення або несанкціонованих дій щодо ядерної зброї”. У документі зазначається, що Сполучені Штати допомагають російському урядові зміцнити охорону й безпеку ядерних підприємств.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG