Доступність посилання

ТОП новини

У Бєлграді й Подґоріці тривають полеміки щодо перебудови сербсько-чорногорської держави


У Бєлграді й Подґоріці тривають полеміки щодо перебудови сербсько-чорногорської держави

Бєлград, 25 лютого 2002 – Перебудована сербсько-чорногорська держава матиме лише чотири спільні міністерства: закордонних справ, оборони, економічних інтеграцій та внутрішньої торгівлі. Глава держави одночасно буде координатором ради міністрів й матиме лише протокольні повноваження. Про це ексклюзивно повідомило популярне столичне радіо Б 92, посилаючись на кола, які беруть участь в переговорах. Речник Хав’єра Солани Кристіна Ґаляк коротко заявила, що це не план Європейського союзу, а спекуляції журналістів. Проте, Б 92 у неділю знову ствердило, що Бєлградові й Подґоріці запропоновано саме такий варіант перебудови та що ним передбачається, щоби офіційною валютою в Чорногорії залишився євро. Кожна республіка мала б мати окрему митну й податкову систему. Чорногорська сторона, поряд з цим, вимагає скорочення Збройних сил на 30 відсотків, при чому б рекрути служили на території своєї республіки.

Дві республіки, як повідомлялося раніше, згідні в тому, щоби Югославію було перейменовано на Унію або Співдружність Сербії й Чорногорії. Чорногорська сторона вимагає для себе й право укладати міжнародні угоди без участі Бєлграда, а також право накласти вето на рішення союзного парламенту, які суперечать інтересам республіки. Голова Нацбанку Югославії Младян Дінкич та сербський міністр-фінансів Божидар Дєлич такий план назвали неприйнятним. Інші бєлградські урядовці також зазначають, що немає країни з двома валютами та двома митними системами. Прем’єр-міністр Зоран Джінджич уточнив, що для збереження спільної держави необхідно зберегти принаймні стільки спільних елементів, скільки є в Європейському союзі. Якщо це неможливе, Сербії не потрібні трухляві компроміси – сказав сербський прем’єр.

Проте, президент Югославії Воїслав Коштуніца висловив сподівання, що діалог призведе до успішного врегулювання стосунків між двома республіками. Він одночасно, не називаючи імен, заявив, що певні кола у Сербії проводять антиюгославську та античорногорську кампанію.

Отож, ні в Сербії ні у Чорногорії немає згоди щодо плану Солани. Точніше, годі сказати чи йдеться про план Європейського союзу чи лише про список бажань керівників двох республік. І серби і чорногорці впевнені, що саме в їхніх руках є козирі. А Солана загадково усміхається.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG