Доступність посилання

ТОП новини

США розмірковують справу розміщення в Афганістані своїх військових радників


США розмірковують справу розміщення в Афганістані своїх військових радників

Прага, 25 лютого 2002 – З огляду на поновне вгрузання Афганістану в міжусобицях і дальше послаблення центрального тимчасового керівництва, очолюваного Карзаї, Вашингтон розглядає можливість надіслати до Афганістану своїх військових радників, які виступатимуть у ролі посередників в урегулюванні конфліктів між місцевими ватажками.

Європейські союзники США продовжують критикувати адміністрацію президента Буша за відмову надіслати до Афганістану свої миротворчі підрозділи, які мали би допомогти припинити триваючі міжусобиці в афганських провінціях і забезпечити умови для створення національної армії. Тим часом керівник афганського перехідного уряду Карзаї нарікає на Вашингтон за те, що американські спеціальні підрозділи, які ведуть боротьбу із рештками сил Аль-Кайди і талібану, неначебто фаворизують і надають допомогу Північному альянсові, підрозділи якого по суті розгромили талібан. Північний альянс, який представляє лише до 15-ти відсотків населення країни в північних провінціях, переважно таджиків і узбеків, відомий в Афганістані своїми жорстокостями щодо пуштунського населення південних провінцій під час громадянської війни 10 років тому. Нагальність проблеми постала особливо останнім часом, після недавнього убивства одного з міністрів уряду Карзаї. Як вияснилося, убивство організували інші члени уряду Карзаї - представники Північного альянсу.

Минулої суботи спеціальний посланник США в Афганістані Залмай Халілзад зустрівся з Карзаї і повідомив про намір Вашингтона надіслати своїх військових радників. За його словами, найліпшим рішенням проблеми Афганістану стане підтримка в підготовці його власних військових сил, які пізніше візьмуть на себе обов’язки вирішувати конфлікти між провінційними ватажками. Посланник США відкинув також закиди, неначебто американські військові фаворизують Північний альянс за його значний вклад у боротьбу із загонами Аль-Кайди і талібану, хоча не заперечив заслуг сил Північного альянсу. За словами американського посланника, сформування діяльної афганської армії може потривати принаймні кілька місяців. Тим часом американські військові радники займуться посередницькою діяльністю у провінціях, щоб загальмувати міжусобиці і боротьбу за владу між локальними ватажками. Посланник США повторив, що Вашингтон, однак, не має наміру розміщати своїх миротворців на території Афганістану.

Оглядачі передбачають серйозні труднощі в реалізації цих планів без збільшення числа миротворців. Багато з них вважать, що спочатку слід зміцнити повноваження й авторитет перехідного уряду. Для цього, на їхню думку, потрібно передусім розмістити на території Афганістану численніші миротворчі сили ООН і надати їм ширший мандат із правом втручатися в міжусобні конфлікти. Поки що найчисленніші британські миротворчі сили, і то лише для охорони урядових будинків і складів гуманітарної допомоги розміщено лише в Кабулі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG