Доступність посилання

ТОП новини

Позиційна війна між представниками виконавчої влади та операторів мобільного зв'язку, з одного боку, і представниками законодавчої гілки, з іншого


Позиційна війна між представниками виконавчої влади та операторів мобільного зв'язку, з одного боку, і представниками законодавчої гілки, з іншого

Київ, 26 лютого 2002 – Нещодавно Верховна Рада України ухвалила у першому читанні проект закону про внесення змін у чинний закон “Про зв'язок”, після чого почалася позиційна війна між представниками виконавчої влади та операторів мобільного зв'язку, з одного боку, і представниками законодавчої гілки, з іншого.

Авторами згаданого законопроекту є народні депутати Володимир Бондаренко та Борис Безпалий. Їхні опоненти звинуватили їх у тому, що скасування плати за вхідні дзвоники може збільшити абонплату для користувачів звичайних телефонів у кілька разів.

За коментарем я звернувся спочатку до Бориса Безпалого. Ось, що він зазначив:

“Перше і головне питання, яке весь час подається в спотвореному вигляді, полягає в наступному: ми пропонуємо, щоб у звичайних міжміських розмовах абонент мав право вибору: або платити, згідно з телефонними лічильниками, які встановлені на АТС (так , як це робиться зараз у більшості випадків), або платити, як це було, скажімо, років 30 тому, лише помірну абонентську плату.

Особливо наголошую, ми з Бондаренком не пропонуємо міняти в телефоні жодного проводка, не вставляти жодного лічильника. Змінюється одне: абонент має право вибору: платити або за лічильником, або здійснювати абонплату.

Друге: ми пропонуємо заборонити в Україні брати спеціальну окрему плату ще й за вхідний дзвінок. Сьогодні таке правило встановлене для мобільних телефонів. Отже, хочуть брати плату за вхідний дзвінок як для мобільних телефонів, так , до речі, і для звичайних телефонів. Несправедливо, що за звичайну розмову абонент платить тричі: по-перше, йде передоплата - ви спочатку купуєте картку, по-друге, платить той, хто дзвонить, і ще в Україні платить той, кому дзвонять. В Європі такої практики немає.

Сьогодні в Україні мобільний зв’язок перестав бути елітним, існує понад 2 мільйони абонентів, в результаті ухвалення проекту Безпалого-Бондаренка, мобільний зв’язок стане доступним і дешевим, кількість абонентів зросте, що збільшить і прибуток компаній.”

Це був член парламентського комітету з питань правової політики Борис Безпалий.

Далі я звернувся до помічника торгового аташе Посольства США в Україні Рубена Бєляєва з проханням прокоментувати ситуацію, що склалася, і, зокрема, слова генерального директора УМЗ Еріка Франке про те, що ухвалення закону різко підвищить плату за телефони. Ось що він сказав:

“Я думаю, що треба дуже обережно підходити до будь-яких рішень, особливо законодавчих, які можуть вплинути на цілу галузь, особливо, якщо йдеться про такі радикальні зміни.

Тобто, якщо якесь рішення буде ухвалене швидко і неправильно, воно може призвести до руйнації всієї галузі. По-друге, хто думав про те, що серед цих 2 мільйонів абонентів України приблизно 700 тисяч - контрактні абоненти, і з ними треба буде переписувати контракти”.

Очевидно, нинішнє скликання Верховної Ради України не зможе ухвалити згаданий закон – не вистачить часу. Чи зробить це наступний депутатський корпус, покаже майбутнє, але вже деякі оператори мобільного зв'язку почали перші кроки пристосування до нових умов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG