Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан. Подорож Буша до азійських країн. Близькосхідні пропозиції Саудівської Аравії


Афганістан. Подорож Буша до азійських країн. Близькосхідні пропозиції Саудівської Аравії

Прага, 26 лютого 2002 – У центрі уваги західної преси і далі залишається становище в Афганістані, де тимчасове керівництво в Кабулі по суті втратило контроль над провінціями. Оглядачі повертаються також до недавнього візиту президента США до азійських країн і широко коментують останні пропозиції Саудівської Аравії у справі відновлення мирного процесу на Близькому сході.

Коментуючи останні рекомендації Вашингтона у справі стабілізації становища в Афганістані, газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті підтримує ідею розміщення в Афганістані «добре тренованих, добре озброєних багатонаціональних миротворчих сил, які були б підпорядковані центральному урядові в Кабулі. Проблема лише в тому, підкреслює газета, що реалізація цього плану потриває принаймні два роки, протягом яких хаос у цій країні поглиблюватиметься. Поза Кабулом афганські провінції вже погрузли в міжетнічних конфліктах і сварах.

Однак, Сполучені Штати сподіваються також не те, веде далі «Нью-Йорк таймс», що західні союзники нададуть серйозну допомогу Кабулові у розбудові афганської національної армії, яка пізніше забезпечила б стабілізацію становища в Афганістані.

Оглядач газети «Інтернешанел геральд трібюн» Філіп Боурінґ коментує тим часом поїздку президента Буша до кількох азійських країн. Цю поїздку автор називає «невеличким успіхом». У чому Буш виявився успішним, пише автор, так це у зміцненні особистих контактів із прем’єр-міністром Японії Койзумі. У Південній Кореї він дещо виправив шкоду від своєї власної заяви у справі Північно Кореї, яку він зарахував до так званої «вісі зла». Буш визнав також важливість поліпшення взаємин між США і Китаєм. Водночас він підтвердив американську підтримку Тайваневі. Саме підтримка Тайваневі і плани розбудови систем протиракетної оборони США, як вважає газета, може стати на перешкоді до зміцнення двобічних взаємин, особливо у співпраці в обмеженні продажу стратегічних озброєнь і присутності американських військ у середньо-азійських країнах, тобто в Таджикистані й Узбекистані. Під цим оглядом, як підкреслює на закінчення коментатор, поїздку Буша не слід розглядати, як повчальну.

Західні газети, зокрема європейські, широко відгукуються на останні мирні пропозиції Саудівської Аравії у справі ізраїльсько-палестинського конфлікту. Суть цих пропозицій полягає в розміщенні на палестинських територіях міжнародних миротворців, на що раніше Ізраїль не погоджувався. Німецька газета «Зюддойче цайтунґ» схвально відгукується на зусилля саудівського коронного принца Абдулли, проте зазначає, що ці пропозиції, попри позитивні відгуки на них з боку ООН, Сполучених Штатів і навіть Ізраїлю, з огляду на складність проблеми, не розв’яжуть конфлікту. Тобто ці пропозиції, як підкреслює на закінчення німецька газета, не матимуть особливого впливу на перспективу миру, якщо Ізраїль і палестинці продовжуватимуть свої відплатні й терористичні акції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG