Доступність посилання

ТОП новини

Лідер УНА-УНСО Андрій Шкіль. Претендент на місце у парламенті перебуває за ґратами, але його вина ще не доведена у судовому порядку


Лідер УНА-УНСО Андрій Шкіль. Претендент на місце у парламенті перебуває за ґратами, але його вина ще не доведена у судовому порядку

Львів, 26 лютого 2002 - Зазначимо, що діючий закон про вибори не дає правового розв’язання подібної проблеми. Відтак ув’язнений кандидат і його симпатики можуть апелювати лише до суду, домагаючись рішення про звільнення заарештованого на поруки.

Саме тому Городоцька окружна виборча комісія міста, де в народні депутати балотується лідер УНА-УНСО Андрій Шкіль, ув’язнений у Лукьянівському СІЗО м. Києва, і надіслала звернення голові Голосіївського суду Києва, а також судді Іванові Волику, який розглядає справу про минулорічні події 9 березня. У ньому говориться, що для забезпечення рівних виборчих прав кандидатів у депутати, а також для забезпечення прав виборців спілкуватися зі своїм кандидатом у депутати, варто терміново розглянути питання про звільнення на підписку про невиїзд за межі виборчого округу Андрія Шкіля. Аби домогтися такого звернення до київського суду з боку виборчої комісії, унсовцям довелося зібрати понад три з половиною тисячі підписів мешканців Городоцького, Мостиського та Самбірського районів. Вони також вдалися до пікетування приміщення комісії.

Але поки що з виборцями Андрія Шкіля зустрічаються його довірені особи - громадський діяч, колишній політв’язень Юрій Шухевич та голова львівської міської організації УНА-УНСО Остап Козак. За словами останнього, в окрузі не ведеться відкрита пропаганда проти їхнього кандидата. Однак, на переконання О. Козака, висуванця від Національної асамблеї намагаються усунути в дещо інший спосіб. Ще у 1998 році у Львові був створений благодійний фонд імені Дмитра Донцова, який очолив Андрій Шкіль. Його завданням стали пропагування ідейної спадщини Дмитра Донцова. Однак відразу після того, як А. Шкіля було зареєстровано кандидатом у депутати по Городоцькому виборчому округу, податкова адміністрація провела ретельну перевірку фінансової діяльності Фонду. І, зрозуміло, інспектори відразу знайшли порушення. Відтак, усі бухгалтерські документи було вилучено, а рахунки Фонду - заблоковано.

За словами Остапа Козака, його як заступника голови Фонду, неодноразово викликали на розмову в податкові органи. Однак він відмовляється з’являтися на ці зустрічі, побоюючись, аби представники фіскального органу з квитками СДПУ(о) у кишенях не вимагали від нього вилучення із виборчих списків кандидатури Андрія Шкіля. Адже він конкурує у Городоцькому виборчому окрузі із представником соціал-демократів об’єднаних.

Найголовніше завдання, яке поставили перед собою унсовці сьогодні - звільнення з ув’язнення свого лідера на поруки. Вони підготували проект ще одного листа, у якому ідеться про те, що Андрія Шкіля готові взяти на поруки авторитетні особи, у тому числі і представники влади. Цей документ пообіцяли підписати кілька членів окружної виборчої комісії. Підуть з цим листом довірені особи А. Шкіля і до голів районних державних адімінстрацій у Городку, Самобрі, Мостиськах. Однак практика українського судочинства донедавна свідчила, що ув’язнений мав змогу агітувати за свою кандидатуру лише тюремних наглядачів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG