Доступність посилання

ТОП новини

Особливості кримських виборів


Особливості кримських виборів

Симферополь, 26 лютого 2002 - Крим відрізняється від інших регіонів України не тільки тим, що тут м’якіша зима і тепліше літо. Останні чотири роки на півострові при владі перебувають комуністи, які, звичайно, хотіли б залишатися тут якомога довше. Тим більше, що чинне законодавство та політика офіційного Києва їм у цьому досі сприяли. Тож особливістю нинішньої передвиборчої кампанії в Криму є загострення боротьби за 100 депутатських мандатів кримського парламенту, яка проходить тут за особливим законом.

Оскільки Верховна Рада України не змогла ухвалити новий кримський виборчий закон, то кампанія до місцевого парламенту проходить за законом “Про вибори депутатів Верховної Ради АРК” від 1998 року, положення якого наділяють Виборчу комісію Криму значними повноваженнями. Так як за цим же законом, кримський виборчком сформовано прокомуністичним кримським парламентом за пропозицією його спікера, комуніста Леоніда Грача, то цілком зрозумілою стає реакція цієї установи на рішення суду зняти останнього з реєстрації кандидатом у депутати.

В ніч на середу Виборча комісія Автономної Республіки Криму на вимогу групи комуністів, зняла з реєстрації 30 впливових кримських політиків, які перебувають в опозиції до комуністичної влади. За словами голови Виборчкому Криму Івана Полякова, приводом для такого рішення стало або неправильне оформлення документів, або ж відсутність заяви про складення держслужбовцями своїх повноважень на час виборчої кампанії. Але, як справедливо наголошують правники, закон чітко визначає: зняти з реєстрації кримського кандидата можна лише за рішенням суду, що й було продемонстровано у випадку з Леонідом Грачем.

Проте автономний статус Криму дозволяє його фактичному керівнику Леонідові Грачу спробувати зірвати вибори. Оскільки виборчі комісії сформовані так, що вони перебувають під впливом комуністів, а змінити їхній склад навіть у випадку антизаконних та антидержавних дій може лише червоний кримський парламент, то тепер виборчкоми починають саботувати рішення суду. І ніхто, крім Леоніда Грача на них не вплине. Коло замкнулося. У такому випадку вибори в Криму можуть бути визнаними не чинними. Чого й домагається кримський спікер. В середу на мітингу в Симферополі він заявив, цитую: “Вибори в Криму відбудуться тоді, коли в них братиме участь як кандидат у депутати Грач та його блок. У нас достатньо сил, щоб закликати усіх кримчан 31 березня не приходити на дільниці, на жодні вибори – ні до парламенту держави, ні до парламенту автономії. І ми це зробимо!” – заявив Леонід Грач.

Схоже, сторони, що зійшлися у передвиборчому протиборстві в Криму – опинилися у глухому куті. На думку експертів, правового виходу за чинного законодавства – немає. Є вихід політичний – ліквідація кримської автономії і проведення виборів до обласної ради – за законом, який викликає менше нарікань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG