Доступність посилання

ТОП новини

США не виключають можливості запровадження санкцій проти Білорусі


США не виключають можливості запровадження санкцій проти Білорусі

Мінськ, 28 лютого 2002 – Речник Державного департаменту США Ричард Баучер натякав на брифінгу у Вашингтоні в четвер, що Сполучені Штати можуть запровадити санкції проти Білорусі з приводу її торгівлі зброєю з країнами, які підтримують тероризм.

Баучер нагадав, що минулого тижня в Мінську заступник помічника держсекретаря США Стівен Пайфер повторив американську позицію:

Білорусь не мусить займатися продажем зброї країнам, які знані тим, що підтримували тероризм або розпалювали регіональні конфлікти. “США дуже серйозно ставляться до повідомлень про постачання зброї країнам чи угрупованням, що підтримують тероризм”, – заявив речник американського держдепартаменту й додав: “Ми користаємося різними засобами, серед яких є двосторонні підходи до країн-постачальників та, де це є небхідним, запровадження наших законів про санкції заради попередження такого постачання”.

Ця заява Ричарда Баучера викликала обурення офіційного Мінська. Хоча першим про його заяву повідомило агентство Reuters, на яке потім посилалися російські мас-медіа, прес-секретар білоруського МЗС Павал Латушка заявив:

“МЗС Беларусі ня будзе камэнтаваць тую інфармацыю, якую ініцыятыўна распаўсюджваюць расейскія СМІ. Хацелі б адзначыць, што ніякіх фактаў, якія б пацьвярджалі незаконны гандаль Беларусьсю зброяй, нам не было прадстаўлена ні падчас візыту дэлегацыі Кангрэсу ЗША, ні падчас знаходжаньня прадстаўнікоў Дзярждэпартамэнту Злучаных Штатаў Амэрыкі, і нам няма ў чым апраўдвацца.

Мы яшчэ раз падкрэсьліваем, што Беларусь ніколі не гандлявала, не гандлюе й не плянуе гандляваць зброяй, абыходзячы санкцыі Рады Бясьпекі ААН або з краінамі, якія заўважаныя ў падтрымцы тэрарыстаў”. Речник білоруського МЗС також переадресував усі питання журналістів до посла США в Мінську Майкла Козака.

Сам Козак тиждень тому на прес-конференції разом із заступником помічника держсекретаря США Стівеном Пайфером так охарактеризував відповіді білоруських чиновників про торгівлю зброєю зі злочинними режимами:

“Ми не були задоволені відповідями, і саме тому нам довелося порушувати це питання під час візиту конгресменів і під час нинішніх перемов. Отже, зустрічі були, але ми не задоволені відповідями”. Проте офіційний Мінськ усе одно заявляє, що посол Козак був задоволений. Голова комісії з міжнародних справ та національної безпеки верхньої палати Національних зборів Білорусі Микола Чаргінєц знов цитував заяву президента Аляксандра Лукашенки в інтерв’ю “Wall Street Journal” про те, що посол США в Білорусі особисто одержав усю інформацію з офіційних білоруських джерел, був задоволений та переконався, що немає жодних підстав для звинувачень на адресу Білорусі.

Співробітник інформаційної служби посольства США в Мінську Аляксєй Саламаха так прокоментував розвиток подій:

“Амбасадзе ЗША няма чаго дадаць да той заявы, якая была зробленая прэсавым сакратаром Дзярждэпартамэнту Рычардам Баўчарам”. Заяву речника Баучера прокоментували й представники білоруської опозиції. Лідер об’єднаної громадянської партії Анатоль Лябєдзька заявив:

“Гэтая заява мае надзвычай важнае значэньне. І прагназую, што беларускія ўлады будуць вельмі нэрвова на яе рэагаваць. Увядзеньне санкцыяў можа азначаць, што ўсе транспартныя калідоры Беларусі могуць быць узятыя пад кантроль, вельмі пільны. Гэтай праблеме будуць надаваць увагу спэцыяльныя структуры й падразьдзяленьні, якія будуць назіраць за магчымасьцямі выкарыстаньня пасярэднікаў – тых, якія б маглі займацца пасярэдніцтвам у гандлі беларускай зброяй. Гэта вельмі істотна, і я прагназую, што падзеі нас чакаюць вельмі цікавыя”.

За словами Анатоля Лябєдзьки, після запровадження санкцій можливо виключення Білорусі з деяких міжнародних організацій.

А заступник голови соціал-демократичної партії “Народна громада” Уладзімір Нісцюк зазначив:

“Вельмі шмат часу ўсе міжнародныя арганізацыі папярэджвалі Беларусь, што гуляць з думкай міжнароднай супольнасьці нельга. Таму мне бачыцца першае наступства – можа быць, гэта эканамічны ціск на Беларусь. А па-другое, палітычныя акцэнты зьменяцца шмат у каго ня толькі ў Злучаных Штатах, але й у Эўропе”.

Думку Уладзіміра Нісцюка поділяє екс-голова Верховної Ради Білорусі Мечеслав Гриб:

“Мне здаецца, найбольш сур’ёзна, што могуць ускладніцца адносіны Беларусі з Расеяй. Расея, якая цяпер імкнецца на Захад, да добрых стасункаў з ЗША, – яна будзе абмежаваная ў стасунках з той краінай, да якой амэрыканцы ўводзяць санкцыі. І калі Расея будзе сябраваць і аб’ядноўвацца з гэтай краінай, то пра Расею будуць рабіць пэўныя высновы ЗША і ўвесь Захад”.

Білоруські опозиціонери вважають, що можливі американські санкції дуже серйозно вплинуть на становище економіки Білорусі та обов’язково матимуть політичні наслідки для Аляксандра Лукашенки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG