Доступність посилання

ТОП новини

Прямий ефір: «Передвиборна ситуація в Криму». Закінчення


Прямий ефір: «Передвиборна ситуація в Криму». Закінчення

Київ-Прага, 27 лютого 2002 (закінчення)

Леонід Грач

По-друге, це рішення порушує права кандидатів, встановлені декларацією про критерії вільних і справедливих виборів, яку ще 94-го року ухвалено. Цей документ був ухвалений у Парижі на сесії Ради Міжпарламентської спілки. За ухвалення Декларації проголосували представники 112 країн, у тому числі й представники України. Вони зобов’язалися – згідно з цією декларацією – забезпечити дієву, справедливу недискримінаційну процедуру реєстрації. Тому я буду захищати свої права, як і треба – в рамках права, і я справді звернувся до Верховного суду України, завтра зареєструю свою касаційну скаргу на несправедливе, заангажоване, під тиском ухвалене рішення міського суду міста Сімферополя. І ті, про яких говорив Володимир Притула, мають безпосереднє відношення до цього ухвалення. І останнє. Не треба спрощувати ситуацію. Я для слухачів радіо Свобода хочу сказати, що ще 94-го року геополітики накреслили, порахували, науково довели «вогняну дугу», або «руйнівну дугу», яка пролягає від Таджикистану, через північ Росії, через Кіпр і закінчується в Балканах. Але вона між Кіпром і Балканами проходить через Крим. Це 94 рік. А радіослухачі хай собі уявлять, що відбувається в Таджикистані, в Чечні, що сталося в Балканах, і ці всі підтексти сьогодні не просто антиграчівські, це антикримські інсинуації, розв’язані тими політичними силами, які стоять на позиціях протидії демократії, праву в Україні, на позиціях зближення України і Росії, в центрі яких був і є Крим – ось відповідь усім тим, хто сьогодні прагне притлумити ці хвилі , хто намагається зробити вигляд, що в Криму нічого не коїться, в тому числі, і в моїй підтримці...

Зиновій Фрис

Пане Грач, дякую, Ви довго говорили, думаю, сказали, те, що хотіли сказати. В нас у студії є гість – народний депутат України, заступник голови меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Пане Чубаров, як би Ви могли прокоментувати ситуацію, що склалася в Криму і особисто навколо пана Грача по тому, як його було знято з реєстрації?

Рефат Чубаров

Дякую. Давайте ще раз подивимося, з чого все розпочалося. Сталася така собі звичайна рядова судова ситуація. Пересічна, як ми кажемо в таких випадках, громадянка України звернулася до суду з позовом на те, що пан Грач вказав неправильні дані в тих документах, які надав для реєстрації кандидатом в депутати Верховної Ради АРК. Центральний суд Сімферополя – згідно з чинним законом – провів судове засідання і підтвердив, що ті дані, які надані паном Грачем, є не правильними. Що потрібно було робити далі? Як на мене, то пану Грачу треба було довести, що ті дані, які в нього є і які суд визнав невірними – правдиві, правильні. Треба було показати, в тому числі громадськості (бо він постійно звертається до неї), що в нього справді житлова площа саме така, яку вказав у документах, що в нього прибуток, за минулий рік саме такий, який він вказав і таке інше.

Юлія Жмакіна

Пане Чубаров, можна уточнити? Ви назвали рядовим рішення суду.

Рефат Чубаров

Я сказав, що від початку була рядова ситуація.

Юлія Жмакіна

Річ у тім, що оглядачі зазначають, що якраз це нерядове рішення рядового судді міського суду.

Рефат Чубаров

Пробачте, якщо би зараз мені і вам довели б, що рішення суду є не правовим, не правильним, що ті дані, які були вказані і опротестовані судом, є такими, якими є в реальності, я би зараз можливо став на бік пана Грача. Але цього не сталося. Якщо саме виходити з норм демократії (пан Грач говорив про демократію), треба було не робити попередню заяву (а я нагадаю пану Грачу – це 23 лютого в Сімферополі він сказав такі слова: «Я звернусь до громадськості, в тому числі до російської громадськості», це ще до рішення суду). Щодо геополітики, щодо державності, анти-державності одних та інших – думаю, що пан Грач пам’ятає дуже добре, я був один з тих небагатьох політиків, який ще три роки тому казав про те, що поки особисті інтереси пана Грача будуть збігатися з інтересами держави, він буде показувати про-державним політиком. Як тільки його особисті інтереси прийдуть до протиріччя з державними – все. Я сьогодні ознайомився з виступами відомих російських політиків. Скажіть мені будь ласка, тільки відверто – хіба б ці політики, якби не було прямого публічного звернення пана Грача, реагували на ситуацію?! Я хочу запитати себе, вас, пана Грача, чому ми не реагували на ситуацію, коли Центральна виборча комісія Російської федерації знімала десятки кандидатур на обрання губернаторами, коли були проблеми у партії Жириновського? Чому Україна, інші держави, в тому числі країни СНД, не виступали, скажімо, з такими протестами? Ви знаєте, де виникають ці «дуги»? Там, де політики хочуть пов’язати всіх задля того, щоб реалізувати свої інтереси. Пан Грач говорить про дугу, а сам намагається зробити заручниками російсько-українські відносини для того, щоб вийти з досить складної для нього судової ситуації. Я би просив не робити таку ситуацію, щоб сюди втручалися всі, в тому числі й сусідні держави, щоб справді в Криму не було напруження, а просто ще раз хочу порадити – панове, є суд! Вирішуйте в суді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG