Доступність посилання

ТОП новини

Українська мова в Одесі занепадає


Українська мова в Одесі занепадає

Одеса, 1 березня 2002 - Мовне питання в Одесі влада загострює вже традиційно – напередодні виборів. Нагадаю слухачам, що вперше російську мову в Одесі оголошували офіційною у 1994 році з ініціативи тодішнього депутата міськради Олексія Костусєва.

Тепер дійшли вже до трьохмовності. Назву третьої мови, щоправда, ніхто не знає. Та і нинішній керівник одеського міського управління освіти Тетяна Уродова краще володіє російською та англійською ніж державною українською. Важко повірити в те, що людина з таким рівнем володіння української мови буде пропагувати державну мову у освітніх закладах причорноморського міста.

У кабінетах нинішньої мерії Одеси, різноманітних державних установ, українську мову не почуєш. Всі заяви товариства “Просвіта”, протести молодіжного комітету опору “ЗА ПРАВДУ” залишаються без належної уваги. Без підтримки в Одесі залишається і україномовна преса. І це ще не все. З приходом до влади в Одесі – колишнього першого комуніста області Руслана Боделана україномовна газета “Думська площа” стала додатком до російськомовної газети “Одеській вєстнік”. Без підтримки залишається і найстаріша україномовна газета “Чорноморські новини”.

У кіосках Одеси неможливо придбати і популярних київських україномовних газет. І хоча чиновники пояснюють це непопулярністю україномовної преси в Одесі, але чомусь саме її приховують у кіосках під полицями, виставляючи на перший план маловідомі російськомовні часописи, журнали, книжки.

За словами головного редактора газети “Чорноморські новини” Валентина Міщенка:

“Нам часто телефонують читачі і кажуть, що в кіосках неможливо купити нашої газети. Бувають випадки коли людина все таки починає домагатися. Тоді десь там з останньої шухляди дістають газету...”

Прикро, але під час нещодавнього візиту до Одеси Міністр освіти України не звернув увагу на жахливий стан української мови у освітніх закладах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG