Доступність посилання

ТОП новини

Хенне Северінсен відвідала Україну, а Віктор Пінчук з‘їзд “озимого покоління”


Хенне Северінсен відвідала Україну, а Віктор Пінчук з‘їзд “озимого покоління”

Київ, 1 березня 2002 - Поки президент Україні в Алма-Ати, прем‘єр в Брюселі, а спікер парламенту в Китаї, Україну відвідала група представників передвиборчої моніторингової місії Парламентської Асамблеї Ради Європи, на чолі з доповідачем ПАРЄ Ханне Северінсен. “Такого ще ніде не було, щоб за місяць до виборів, у державу приїздила подібна місія”, - так прокоментував візит поважної європейської делегації народний депутат України Сергій Головатий.

За відсутності в столиці керівництва держави, гості зустрічалися з представниками громадсько-політичних організацій і установ, покликаних забезпечувати прозорість виборчого процесу. Так на зустрічі з активістами парламентської Комісії з дотримання виборчих прав громадян під час виборів, її голова Олександр Єльяшкевич заявив, що ці вибори не будуть демократичними. “Для влади ці вибори є відповідальними, оскільки, якщо вона не сформує парламентську більшість, якої хоче президент, то ті посадові особи, яких звинувачують у скоєнні злочинів, відповідатимуть перед українським народом”, - наголосив він.

Детальніше про злочини говорив голова іншої парламентської комісії з питань розслідування зникнення журналіста Георгія Гонгадзе Олександр Жир. Він висловив подив від інтерв”ю члена місії Ренате Вольвенд для Радіо “Свобода” і наголосив, що коли в Україні продовжують гинути люди, Рада Європи не може бути стороннім спостерігачем. Я попросив Олександра Жира прокоментувати підсумки зустрічі:

“Я був здивований тим інтерв‘ю, яке надала пані Вольвенд Радіо “Свобода”. Воно повністю не відображає реальну ситуацію, яка є в Україні, і навіть, мені здалося, що це було небажання говорити так, як воно є насправді”.

Після годинної розмови з членами двох парламентських комісій Хенне Северінсен поставила лише одне запитання: чому Комітет виборців України не може отримати статус спостерігача?

Найбільше скарг представникам ради Європи надходить на блок “За єдину Україну”: “харчоблок” і адмінресурсом зловживає, і в ЗМІ представлена лише “За ЄДУ” і тому подібне. Відповісти на ці звинувачення я попросив заступника керівника штабу блоку Анатолія Толстоухова:

“Можливо, Радіо “Свобода” чекала чогось іншого. А ми не чекали іншого відношення до себе з боку опонентів. Ми представляємо владу. Ми не відхрещуємося від неї і єдині, хто не нападає на неї, а готовий нести відповідальність за її дії сьогодні і завтра. І тому, звичайно, критика перед міжнародним співтовариством розглядається, як елемент технології партій, що є нашими конкурентами і опонентами”

Після усіх зустрічей Ханне Северінсен нагадала, що умовою членства України в раді Європи є відвертість і прозорість виборчих кампаній.

Якщо приєднатися до цивілізованої Європи бажають багато країн, то охочих вступити в СНД немає взагалі, хіба що Чечня. Сьогодні починає роботу місія СНД зі спостереження за виборами до парламенту України. Про це повідомив перший заступник голови виконкому Співдружності Дмитро Булгахов.

СНД найбільше асоціюється з Росією. І саме там найбільше здійнялося лементу після зняття з реєстрації кримського комуніста №1 Леоніда Грача. Про вплив Росії на український вибір розповідає Сергій Набока:

“Було б дуже дивно, якби Росія не намагалася вплинути на політику України всіма можливими засобами, і вона робить це постійно. Відчутно посилюється робота з мізками дорослих українських громадян у передвиборчий період. Йдеться не лише про дивну поблажливість української адміністрації щодо різноманітних російських друкованих видань, російських ФМ-радіостанцій та російських телеканалів. І навіть не про залучення до пропагандистської роботи всіляких другосортних, чи підупалих на славі в Росії, але таких ностальгічних та коханих подекуди в Україні Кобзонів, Кіркорових та різноманітних Алсу.

Йдеться про готовність українського політикуму низько схилитися перед незаперечною мудрістю “старшого брата”, тупо наймати за грубі гроші силу російських політологів, іміджмейкерів, політ технологів та слухняно виконувати їхні настанови.

Зрозуміло, що коли йдеться про владу, більшість українських політиків, якщо й чули щось про існування якихось державних інтересів України, негайно про них забувають. Натомість, не забувають про державні інтереси усі оті заїзджі політологи, іміджмейкери та політ технологи. І інтереси ці, є інтересами, м‘яко кажучи – не України. Вони, нехай не усі, але ж більшість, паралельно з набиванням власних кишень українськими долярами, охоче набивають інформаційну скарбничку сусідньої держави власними спостереженнями, психологічними портретами державних діячів та категорично підштовхують своїх підопічних на шлях щонайповнішої реінтеграції, починаючи з мови та електроенергії і закінчуючи спільним інформпростором та єдиною валютою.

Саме з російськими політтехнологами українські політологи пов‘язують створення передвиборчого блоку Команда озимого покоління. Сьогодні команда провела захід під назвою З‘їзд організаційного комітету по створенню Правої партії озимого покоління. Навіщо в Україні так багато правих партій я запитав у другого номера блоку Інни Богословської:

“Вона буде єдиною правою партією в Україні. Бо цей прошарок зараз виявився порожнім. Бо усі, хто раніше називали себе правими, зараз демонструють абсолютно червону, чи рожеву ідеологію, і їх вже не можна назвати правими”.

З подібним запитанням я звернувся і до журналіста Миколи Ситника-Вересня:

- Назвіть мені ще одну праву партію, крім Команди озимого покоління? - В даному випадку я журналіст і я задаю запитання. - В даний момент я можу відповісти, що в Україні не існувало ніколи правих партій. - Тоді що ви маєте на увазі під словом “Права партія”? - Це в крайньому разі соціал-демократичні партії. Взагалі праві і ліві відрізняються ставленням до власності і ставленням до того, як формується бюджет. Права партія беззастережно виступає за приватну власність, за європейський шлях і за наповнення бюджету”.

Серед присутніх на з‘їздї озимого покоління був помічений і народний депутат Віктор Пінчук. На прохання прокоментувати те, що відбувається, він лише привітав кореспондентів Радіо “Свобода” з першим днем весни. До нього приєднується і автор рубрики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG