Доступність посилання

ТОП новини

Прямий ефір: «Передвиборні скандали - Крим, СПУ»


Прямий ефір: «Передвиборні скандали - Крим, СПУ»

Київ-Прага, 4 березня 2002

Сергій Грабовський (Київ), Людмила Литовченко (Прага)

Гості київської студії – народний депутат, голова Соціалістичної партії України Олександр Мороз і політолог Віктор Каспрук, на телефонному зв’язку з Сімферополя – керівник Комітету з моніторингу свободи преси в Криму, журналіст Володимир Притула.

Людмила Литовченко

Що менше часу залишається до виборів у парламент України і Криму, то більше розпалюються пристрасті довкола цього. У Криму дійшло до нового передвиборного скандалу – із сейфу заступника Голови Кримського виборчкому зник увесь пакет реєстраційних документів кандидатів у депутати Верховної Ради Криму. Серед паперів, що зникли, заяви про реєстрацію кандидатів у депутати автономії, декларації про прибутки, передвиборчі агітаційні матеріали тощо. З нами на телефонному зв’язку кримський журналіст Володимир Притула. Володимире, розкажіть, будь ласка, докладніше, що сталося у кримському виборчкомі.

Володимир Притула

Ситуація, що виникла в Криму, справді виглядає досить скандально і навіть трошки переростає у фарс. Отже, сьогодні на прес-конференції представників демократичних сил Криму було повідомлено, що зникли майже всі реєстраційні документи кандидатів у депутати Кримського парламенту. Як вдалося дізнатися, в ніч на 27 лютого член виборчкому Антоніна Устинова (її висунув до виборчкому Леонід Грач особисто, вона представляє Раду ветеранів Криму), як заявила потім – з метою забезпечити збереження первинних документів кандидатів – відкрила ввечері (вночі) сейф Кримського центрвиборчкому і забрала всі ці документи. А це близько тисячі реєстраційних документів кандидатів у депутати. Потім перенесла їх до сейфу на кілька поверхів нижче у Верховній Раді Криму, до сейфу Ради ветеранів. По тому, коли Голова виборчкому Криму Іван Поляков зажадав пояснень від неї, вона повідомила, що віддасть ці всі документи тільки в присутності засобів масової інформації і тільки за умови, коли від неї цього вимагатиме увесь виборчком, усі 15 членів. Як відомо, зараз значна частина членів кримського виборчкому, які симпатизують Леоніду Грачу, просто-напросто не з’являються на засідання виборчої комісії Криму. Зараз так склалося, що сьогодні цілий день намагаються знайти і журналісти, і правоохоронці, і представники виборчої комісії Криму пані Устинову, її немає вдома, її телефон не відповідає, ніхто не відгукується в її помешканні, тобто її просто не можуть знайти. Зараз, наскільки я знаю, Голова виборчої комісії Іван Поляков звернувся до правоохоронних органів. Він був на прийомі у прокурора Автономної Республіки Крим, розповів йому про ситуацію, він подав заяву до Головного Управління МВС України в Криму і я знаю, що правоохоронці якісь слідчі дії вже провадили, тобто намагалися допитати, отримати свідчення від представників Ради ветеранів. Ті відмовляються категорично видавати ці документи, вони кажуть, що ці документи в них є, але відкрити сейф вони без пані Устинової не можуть. Для того, щоб провести обшук, як повідомив пан Поляков, потрібно, щоб була санкція суду і звернення прокуратури. Прокуратура поки що не зверталася, і тому ситуація виглядає досить дивною, досить якоюсь мірою комічною і скандальною.

Людмила Литовченко

Дякую, Володимире. Отже, Устинової немає, вона зникла невідомо де, і є її письмове пояснення, чому вона взяла документи і де вони знаходяться, так я зрозуміла. Так?

Володимир Притула

Так, вона повідомила, що «з метою кращого збереження документів». Хоча чутки поширюються Верховною Радою Криму... Я хочу сказати, що і Центральна виборча комісія Криму, і Рада ветеранів Криму знаходяться в одному приміщенні – в будівлі Верховної Ради. Тільки кабінет Голови виборчкому на п’ятому поверсі, а Рада ветеранів – на першому. Це є режимна будівля. Вона під охороною, тобто там просто так винести ці документи ніхто не міг. Пані Устинова залишила кілька днів тому пояснення, де вона твердила, що ці документи знаходяться в сейфі, й вона готова їх віддати, але тільки в присутності преси і всіх членів виборчкому. А щоб їх знайти, цих всіх членів, це теж величезна проблема.

Людмила Литовченко

Ну так, але вона брала ці документи без присутності преси і членів виборчкому, так що тут виникає, як і взагалі, багато незрозумілого. А от цікаво (шкода, що поміж наших гостей немає правників), які можуть бути наступні дії і виборчкому кримського, і взагалі до чого це може призвести? Пане Мороз, можливо Ви візьметеся відповісти на це запитання?

Олександр Мороз

Відповідати на це запитання і просто, і складно. Складно перш за все тому, що ситуація абсурдна, а коментувати абсурдну ситуацію чи з юридичної, чи з політичної, чи з моральної точки зору просто неможливо. А абсурдність вся ця якраз випливає як наслідок дій влади в різних варіаціях, в різних обставинах. Сьогодні ми бачимо в одному виконанні такі речі, які тепер піднімаються «на щит», і це природно, бо людей обурює кожна така незаконна дія, те, що трапилося з тими документами. Адже всі прекрасно розуміють, що навіть якщо їх буде передано назад, треба буде зробити повторну ревізію, щоб часом там чогось не зникло, чогось не замінили. Це зриває роботу виборчої комісії і несе загрозу зриву виборів узагалі. Тому природно, що тут ті, хто повинен відповідати за збереження документів, має у судовому порядку притягатися до відповідальності, і думаю, що тут ніяких інших думок бути не може. А з іншого боку треба при розгляді таких питань завжди розмежовувати юридичну й політичну сторони справи. Якщо першопричиною цього всього було використання якихось юридичних норм, то треба подивитися, чи в судовому порядку все це було розглянуто, чи ні. Зокрема те, що стосується зняття з реєстрації Леоніда Грача. Чи були для цього підстави, чи не були. Чи було фактичне порушення виборчого закону, чи не було, а вже потім, щоби ми, не з’ясувавши одну сторону справи, не нав’язували сюди якісь політичні аспекти. От щодо абсурдності, або знаєте, такого скрупульозного формалізму в застосуванні закону, то ми можемо привести приклади, коли в нас один із кандидатів у депутати, зареєструвавши себе і подавши в матеріалах з’їзду одну адресу мешкання, а через день він поміняв квартиру і подав у ЦВК вже декларацію з цілком іншою адресою, що теж є правомірним і обґрунтованим юридично. Тим не менше знятий з реєстрації, бо бачте, невідповідність у двох документах, хоча вона життям підтверджена. А тут зовсім інше.

Людмила Литовченко

Тобто цього чоловіка, про якого ви говорите, зняли з реєстрації?

Олександр Мороз

Просто абсурд, тільки абсурд не те що буквальний , а нерозумне використання закону. Або наприклад, кандидат у депутати зареєстрований, усе гаразд, і він сам помітив, що він через свою халатність пропустив, скажімо, якісь дані про свої прибутки, пов’язані з тим, що багато є сьогодні власників акцій, на ці акції ніякого прибутку не мають, але забув, що це ж є ніби «джерело доходів», сам подав заяву, попросив, щоби вписали це все в декларацію, тоді його підловлюють на цьому, ага, тепер є невідповідність, от тепер, мовляв, ти будеш знятий з реєстрації.

Сергій Грабовський

Про це ми ще говоритимемо, про тих 600 з гаком депутатів, які вказали не точні дані, й цікаво, чи цих кандидатів знімуть з реєстрації? Але в цій ситуації, мені здається, повинні ж діяти дуже активно власне і правоохоронні органи. Генпрокуратура повинна порушити кримінальну справу за фактом зникнення документів. Чому вона зволікає, пане Морозе?

Олександр Мороз

Я думаю, що тут проявляється залежність прокуратури від виконавчої влади або реальної влади. Чи то в Криму, чи то в Україні. Цю ситуацію справді треба ще вивчити, і оцінки буде дано. Я думаю, що там ця залежність проявляється, а з іншої сфери, чи іншого часу я міг би привести такий приклад – коли в Генеральну прокуратури ми подавали дані про випуск фальшивих газет «Сільські вісті» і давали підшивку цих газет, говорили де, акти про випуск у Тернопільській друкарні, свідчення людей, номери машин, які приїхали з усієї України забирати цю фальшиву газету, прокуратура відповіла: факти не підтвердилися.

Далі буде

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG