Доступність посилання

ТОП новини

Саміт СНД


Саміт СНД

Київ, 5 березня 2002 - Символічно, що неформальну зустріч лідерів держав – учасниць СНД було проведено у перший день весни. Весною оновлюється світ, й організатори алма-атинського саміту сподівалися на оновлення Співдружності, на виявлення позицій країн – учасниць стосовно багатьох питань, які торкаються і міжнародної ситуації, і внутрішніх проблем СНД. На думку українських оглядачів, організатори зустрічі мали рацію: певним чином оновлення у рамках Співдружності відбулося. Хоча улюблену українську ідею про створення зони вільної торгівлі у рамках СНД учасники саміту не розглядали.

Звичне уявлення про СНД, як метод мирного розлучення колишніх республік Радянського Союзу, поступилося місцем сприйняття СНД як союзу держав, об’єднаних спільними проблемами та інтересами – економічними, фінансовими, соціальними. В Алма-Аті з’ясувалося, що економічні реформи, міждержавна співпраця у рамках Співдружності відходять на другий план, висуваючи наперед питання економічної, енергетичної та регіональної безпеки.

Експерт Міжнародного інституту порівняльного аналізу Ростислав Павленко в інтерв’ю для Радіо «Свобода» зазначив: «Всі питання саміту розглядались у контексті безпеки, і це зрозуміло.

Крім цього, важливою є так звана енергетична пропозиція, озвучена президентом Росії, яка стосується нових проектів з видобутку і транспортування енергоносіїв від Середньої Азії і Закавказзя на Захід.

Тут особливу роль відіграватимуть країни, які заснували об’єднання ГУУАМ – Грузія, Україна, Узбекистан, Азербайджан, Молдова, і, таким чином, це об’єднання набуває більшої ваги.. Але реалізація усіх СНД-івських проектів залежить від того, наскільки безпечною буде залишатися ситуація усередині Співдружності, тому робити оптимістичні висновки зарано».

У контексті регіональної безпеки лідери держав-учасниць СНД обговорювали і питання торговельно-економічної співпраці. Поки що про форсування створення зони вільної торгівлі у межах Співдружності не йдеться. Адже країни - учасниці СНД перебувають на різних етапах запровадження реформ, ба навіть по-різному розуміють їхню мету.

Торговельний радник Посольства США в Україні Кен Ферфакс, коментуючи торговельно-економічну співпрацю в межах СНД, зазначив:

«У цілому, просунення економічних реформ в Україні та інших державах Співдружності – це величезна праця. У спілкуванні з українськими урядовцями я використовую таке порівняння: якщо ви берете камінь , штовхаєте його догори і зупиняєтеся на півдороги, то камінь почне падати і тягти вас донизу».

Те саме з економічними реформами: вони, як камінь, який треба донести догори, не спиняючись. Це стосується не лише України, а й усіх тих держав, які перебувають на шляху до ринкової економіки».

Отже, формування так званого «єдиного економічного простору» на теренах СНД поки не відбувається.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG