Доступність посилання

ТОП новини

Застосування найрізноманітніших виборчих технологій набуває напередодні виборів щоразу більшого розмаху


Застосування найрізноманітніших виборчих технологій набуває напередодні виборів щоразу більшого розмаху

Івано-Франківськ, 5 березня 2002 - Застосування найрізноманітніших виборчих технологій набуває напередодні виборів щоразу більшого розмаху.

Прикарпаття не належить до пріоритетних регіонів здобуття політиками великої кількості виборчих голосів. Однак уже зараз галичани розуміють, що право зробити свій вибір далеко не означає робити це демократично. Війна компроматів триває. І це впливає на свідомість виборців.

Передвиборчий блок Віктора Ющенка “Наша Україна” підтримують на Івано-Франківщині близько 60% виборців. Ця цифра залишається незмінною в усіх соціологічних опитуваннях, які проводяться напередодні виборів, і, відповідно, свідчить про неабияку популярність “Нашої України” серед галичан.

Днями в Івано-Франківську пройшли чутки про приїзд Віктора Ющенка на Прикарпаття. Зранку дезорієнтовані мешканці області взяли в осаду обласний штаб блоку “Наша Україна”, сподіваючись довідатись про справжнє місце та час зустрічі з Віктором Ющенком.

Повідомлення про приїзд лідера “Нашої України” в обласному штабі було названо провокацією. Незадоволені іванофранківці не знали, на кого й нарікати.

І це лише один штрих до тієї загальної картини, як готують свідомість майбутніх виборців до самостійного неупередженого рішення.

Центр соціальних досліджень міста Івано-Франківська повідомив, що їм запропонували купити компромати на деяких місцевих кандидатів до парламенту. Знову ж серед них - левова частка тих, кого висуває передвиборчий блок Віктора Ющенка “Наша Україна”.

Випадковість чи ретельно продуманий план дій? Коли соціологи відмовились придбати компромат, їх запевнили: “Як хочете, мовляв, покупці знайдуться”.

І, начебто, нічого незаконного, жодних офіційних угод, але чомусь передвиборчий блок “За єдину Україну” на тому ж Прикарпатті заполонив своєю рекламою, практично, всі газетні видання.

Ролики з його рекламою безперервно транслює місцеве телебачення. Чиновники різного рівня ведуть відверту агітацію саме за цей передвиборчий блок. То, може, варто вже говорити про право громадянина не на свідомий вибір, а на відмову від зомбування. Там, де говориться про право вільного вибору, очевидно, варто вести мову про право чесної (бодай на перший погляд) передвиборчої боротьби.

Там, де на кожному куті державне керівництво волає про європейський вибір, варто пам’ятати про громадянське сумління. Саме тоді, очевидно, не буде потреби вести мову про якусь окрему політичну силу, яку або ж втоптують у болото, або ж підтримують усіма можливими й неможливими способами. Виборець повинен мати право не лише на вибір, але й на те, що його позбавлять брутального втручання у власну свідомість. Хай вибір буде чесним, але це буде вибір вільного громадянина, вільної демократичної держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG