Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент США: «В Україні продовжується порушення прав людини, проте зроблено й поступ у деяких аспектах цієї сфери»


Держдепартамент США: «В Україні продовжується порушення прав людини, проте зроблено й поступ у деяких аспектах цієї сфери»

Вашингтон, 5 березня 2002 - В опублікованому у понеділок Державним департаментом США звіті про стан прав людини у світі, Україна зайняла місце серед країн, де порушується права людини.

Дотримання (українською) владою прав людини було “бідним” у дві тисячі першому році в Україні, проте “помітними були й поліпшення у деяких аспектах цієї сфери” - до такого висновку дійшли автори звіту Державного департаменту Сполучених Штатів про стан прав людини у світі. “Міліція та наглядачі у в’язницях тортурували й били затриманих та ув’язненних і в деяких випадках убивали їх. За шість місяців зареєстровано 865 випадків смерті ув’язненнях. Побиття призовників в армію солдатами було розповсюдженим явищем й деколи кінчалося смертю. Насильство міліції й знущання над расовими меншостями було тривалою проблемою. Влада рідко карає службовців, котрі допускаються зловживань.” У документі Державного департаменту однак відмічено, що від 1-го вересня минулого року увійшов у дію прийнятий Верховною радою кримінальний кодекс, котрий схарактеризовано як “прогресивний”. Щоправда, умови увезення залишаються жорсткими й загрожують життю передусім через санітарний стан й розповсюдження хвороб. Не зникли проблеми із свавіллям з арештами й затриманнями. Проте помітним було збільшення кількості звільнених із попереднього ув’язнення. “Політичне втручання та корупція впливали на судову систему” мовиться у документі державного департаменту, однак відмічено також позитивні зміни у цій сфері, зокрема, йдеться про схваленні Верховною радою поправки до законодавства про судівництво. Попри те, “влада продовжувала порушувати особисті права громадян”. Влада також утручалася у діяльність мас-медіа залякуванням журналістів та застосовуванням законів про наклеп. Й далі залишається великою проблемою недостаток прозорого й вчасного розслідування вбивства журналіста Георгія Гонадзе та інших представників мас-медіа, які досі нерозкриті. У звіті зовнішньополітичного відомства США відмічено однак існування в Україні широкого спектру висловлених у пресі поглядів. Позитивно оцінено також визнання конституційним судом неконституційності прописки та продовження українським урядом повернення релігійним групам нерухомостей, котрі були сконфісковані радянською владою. Серед інших проблем указано на насильство та дискримінацію супроти жінок й дітей, на існування побутового антисемітизму й дискримінації, релігійних, расових та етнічних меншостей. . Уряд, згідно з документом Державного департаменту зробив певні кроки у боротьбі з “серйозною для України проблемою", тобто торгівлею жінками й дітьми з метою сексуальної експлуатації. Відмітивши значний поступ економічного розвитку, фахівці зовнішньополітичного відомства США, однак зазначають, що на перешкоді іноземним інвестиціям залишалися “корупція, свавілля видачі ліцензій, податкова система тощо. Високопоставлений представник державного департаменту Лорн Крейнер однак зауважив, що здійснення довготривалих взаємин із Сполученими Штатами не може обмежуватися лише економічними досягненнями а повинно супроводжуватися із зміцненням дотримання прав людини та демократичних принципів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG