Доступність посилання

ТОП новини

В Афганістані триває війна з тероризмом


В Афганістані триває війна з тероризмом

Прага, 6 березня 2002 – На сході Афганістану триває операція військ Сполучених Штатів і їхніх союзників – найбільша з початку антитерористичної кампанії в жовтні минулого року.

Сьогодні вранці в район бойових дій перекинули нове підкріплення – сотні американських бійців. Таким чином загальна кількість учасників операції перевищила 2 тисяч осіб. Поруч з американцями та їхніми афганськими союзниками на сході Афганістану воюють солдати інших західних держав – Німеччини, Данії і Норвегії. З повітря американським літакам допомагають французькі бомбардувальники. І тепер, як вважають оглядачі, Парижу, Берліну і Брюсселю буде важче звинуватити Вашингтон у нехтуванні думкою Європи.

Наземна операція означає велику кількість жертв, але американці готові продемонструвати, що вони вміють воювати не лише з повітря. У Пентагоні кажуть, що в результаті бомбардувань і бойових сутичок було вбито кілька сотень талібів і бойовиків Аль-Каїди. Про це повідомив сьогодні командувач операції Анаконда генерал Френк Геґенбек. За останні дні загинуло і 8 американців – найбільша кількість смертей з початку воєнних дій в Афганістані. За даними Пентагону, американські підрозділи прорвалися в один із печерних комплексів бойовиків. Там були міномети, боєприпаси для ручних гранатометів і стрілецька зброя. А це означає, що суперник добре озброєний. За деякими свідченнями, бойовикам таємними шляхами допомагають арабські країни та Іран.

Попри певні успіхи під час бойових дій, американське командування дуже обережне, коли звучить запитання, скільки ж триватиме операція в Афганістані. Це війна, де багато що невідомо, пояснюють вони.

А тим часом в Кабулі сьогодні пройшла нарада з проблем безпеки Афганістану за участю представників ООН. Йшла мова про формування афганської армії, яка захищатиме незалежність і територіальну цілісність держави. Як наголосив генерал Дустум, він готовий бути солдатом у таких національних збройних силах. Проблема ця надзвичайно гостра, бо Афганістану ще дуже далеко до національної єдності. Аби стримати регіональних воєначальників від конфронтації, дипломати обговорюють плани подвоєння міжнародної присутності в Афганістані і розміщення іноземних солдатів поза межами Кабула.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG