Доступність посилання

ТОП новини

США запроваджують мито на сталь: наслідки для України


США запроваджують мито на сталь: наслідки для України

Прага, 6 березня 2002 - Світ опинився на грані торговельної війни. Так оглядачі коментують рішення Сполучених Штатів запровадити з 20-го березня додаткові тарифи на імпорт сталі з метою захистити свого виробника. Нові мита будуть діяти 3 роки. Це рішення боляче вдарить і по Україні, яка є одним із головних експортерів прокату в світі.

З гострою критикою Білого Дому вже виступили країни Європейського Союзу, Японія, Китай і Південна Корея. Вони хочуть оскаржувати рішення США у Світовій організації торгівлі. Сполучені Штати, зі свого боку, називають підвищення тарифів тимчасовим і пояснюють його вимогами перебудувати металургійну галузь. З Вашингтона навіть прозвучав закид, що, мовляв, американці не можуть конкурувати з країнами, які дають щедрі субсидії металургам. 6 березня Комісар Євросоюзу з торговельних питань Паскаль Ламі відкинув таку критику, назвавши рішення Вашингтона політичним, без жодних юридичних чи економічних підстав. Гостра реакція надійшла і з Москви. Там кажуть, що стабільність російсько-американських відносин під загрозою. Щоправда, російський прем’єр Кас’янов згодом наголосив, що не варто називати останні події торговельною війною, додавши, що і Росія також може піти на протекціоністські заходи, якщо виникне загроза для якоїсь галузі.

Постраждає від американських тарифів і Україна. За офіційними даними, американський ринок займає 11 відсотків у загальному обсязі експорту українського металу. Але, з іншого боку, металопродукція становить половину всього, що Україна продає американцям. Пояснює директор економічних програм Центру імені Разумкова Володимир Сіденко:

"Це досить істотна проблема тому, що вона є додатком до квотування, яке зараз діє у відносинах України зі Сполученими Штатами Америки і до тих спеціальних заходів, які були вжиті в рамках санкцій щодо України. Тому це ставить металургійну промисловість у ще більш скрутне становище. Я думаю, що можна очікувати подальшого скорочення експорту України до Сполучених Штатів Америки. Проте зважаючи на те, що Сполучені Штати не є єдиним, монопольним ринком збуту для України, я думаю, що катастрофічних наслідків не буде. І якщо відновляться очікування щодо відновлення зростання світової економіки у другій половині цього року, то можливо це компенсує втрати від санкцій. А, по-друге, загальне збільшення попиту на метал може призведе до того, що американці пом’якшать свої заходи."

Але проблема ще й у тому, що одні торговельні бар’єри як снігова лавина спричиняють інші. Американські тарифи на сталь не стосуються Мексики і Канади, з якими американці мають угоду про вільну торгівлю. А ці країни як, до речі, і Європейський Союз, бояться, що їх заполонить дешева продукції зі сходу. Нове американське мито на сталь, залежно від виду продукції, становитиме від 8 до 30 відсотків. І уряд Мексики вже твердить про те, що детально вивчає можливість запровадження тарифів для таких держав як Україна до 35 відсотків, аби захистити себе від демпінгу. Те саме вірогідно, зробить і Європейський Союз. А Росія тим часом оголосила, що 15 березня забороняє ввезення американської курятини, хоча у Москві відкидають будь-який зв’язок між тарифами на метал і ніжками "Буша." Україна, зі свого боку, вкусити американців таким чином вже не може. У Києві на початку року вже заборонили ввезення м’яса птиці з-за океану, чомусь також випадково після американських санкцій за інтелектуальне піратство.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG