Доступність посилання

ТОП новини

Вибори до Верховної Ради України привертають дедалі більшу увагу західних оглядачів


Вибори до Верховної Ради України привертають дедалі більшу увагу західних оглядачів

Берлін, 7 березня 2002 - Німецька газета “Франкфуртер альгемайна цайтунг” проаналізувала ситуацію в Україні напередодні парламентських виборів і спробувала дати прогнози на майбутнє.

Газета “Франкфуртер альгемайне цайтунг” не виключає, що нинішні парламентські вибори можуть вплинути також на майбутні президентські. Якщо на виборах до Верховної Ради переможуть лояльні до нинішнього президента сили, кандидат від них матиме також непогані шанси посісти найвищу державну посаду. Не виключно, однак, зазначає далі газета, що Леонід Кучма захоче затриматися й на третій термін. Якщо ж переможцем парламентських виборів стане блок «Наша Україна», з представників якого буде сформовано уряд, або вони відіграватимуть у ньому ключову роль, то кращі стартові позиції отримає екс-прем’єр та реформатор Віктор Ющенко. Але поки що складається враження, що такий розвиток подій є мало вірогідним. Крім того, президент і надалі рішуче впливає на процес формування уряду, пише «Франкфуртер альгемайне цайтунг». Водночас видання зауважує, що з огляду на програмні заяви партій та політичних блоків навряд чи слід очікувати якихось кардинальних змін у зовнішній та внутрішній політиці України. Лише комуністи виступають проти приватизації та висловлюються за те, щоб замість європейської інтеграції розширювати співпрацю з Росією. Враховуючи позиції решти партій, “небезпека повернення до соціалізму є дуже малою”, робить висновок “Франкфуртер альгемайне цайтунг”.

На думку автора статті, під час нинішньої виборчої кампанії найзапекліша боротьба ведеться між матадорами, які називають себе центристами, а не між представниками лівих сил та іншими політичними партіями. “Йдеться про те, яка капіталістична модель затвердиться в Україні – цивілізована ринкова економіка або дикий капіталізм, в якому могутні клани олігархів вестимуть боротьбу одне з одним за лідерство в плюндруванні країни”, - аналізує газета “Франкфуртер альгемайне цайтунг”. Сюди слід додати, пише далі видання, що до цього протистояння долучився і президент, намагаючись повернути розвиток подій на свою користь.

Політичний блок “За єдину Україну” автор статті називає “свідченням укладання громадянського миру між найважливішими групами олігархів. “Цілком імовірно, що це угруповання під опікою Кучми разом з меншими союзниками, а можливо також і з соціал-демократами чи навіть з комуністами утворить більшість в парламенті, яка допоможе сформувати пропрезидентський уряд”, - прогнозує газета. На думку автора статті, блок “За єдину Україну” покликаний передусім перешкодити Вікторові Ющенку. Про це свідчить також те, що від порушень, які було зафіксовано під час передвиборної боротьби, постраждав передусім табір Ющенка, підсумовує газета “Франкфуртер альгемайне цайтунг”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG