Доступність посилання

ТОП новини

Доля Калінінградської області після вступу Польщі та Литви в Євросоюз


Доля Калінінградської області після вступу Польщі та Литви в Євросоюз

На зустрічі прем’єрів Польщі, Литви та Росії, яка завершилася шостого березня, не досягнуто очікуваних Росією компромісів щодо надання спеціального статусу Калінінградській області після вступу Польщі та Литви в Євросоюз. Позиція, зокрема, польського прем’єра Лєшка Міллєра була в цьому питанні твердою. Відтак питання Калінінграда і так званого коридору, якого домагається Росія в балтійському регіоні, починає вкладатися в площину найбільш складних проблем польсько-російських відносин.

Схоже на те, що Росія, не досягнувши поступок у справі візового режиму для мешканців Калінінградської області, додам таких поступок, яких вона хотіла, буде пробувати тепер домовлятися з Брюсселем без Польщі. Прем’єр Касьянов згадував про те, що Москва хоче укласти з Євросоюзом спеціальну угоду, яка окреслювала б спрощені і привілейовані умови прикордонного руху між Польщею та Калінінградом. На разі Брюссель дає Москві зрозуміти, що ця справа буде вирішуватися лише за участі Варшави . Росія , в свою чергу, робить жести, які напевно мали б дати Польщі до розуміння, що Москва має чим торгуватися. Так, наприклад, на зустрічі прем’єрів Польщі, Литви та Росії, яка відбувалася в відпочинковому комплексі “ Балтійські піски” біля Калінінграда враз несподівано для польського прем’єра з’явився шеф російського Газпрому, і враз була розповсюджена інформація про те, що чутки про те, що Росія відмовляється будувати газопровід, через Польщу в обхід України – всього лише чутки. Це мало б дати поживу для роздумів для польської сторони. Можливо, розрахунок є такий – якщо Польща хоче мати заробіток на транспортуванні газу до Європи новим газопроводом через її територію, то мусить поміркувати над своєю позицією щодо Калінінграда. Звичайно прямим текстом це сказано не було, але таке прочитання російського знаку виключити не можна. До речі, ще до кінця березня в Москві має відбутися черговий тур польсько-російських консультацій на тему газу. Тепер же – на зустрічі прем’єрів – Росії не вдалося досягти бажаного. Прем’єр Польщі Лєшек Міллєр лише обіцяв, як і його литовськи колега, що Польща та Литва зроблять усе, аби система віз для мешканців калінінградської області була досить лагідною. Одначе Росія мусить погодитися на те, що візи з першого липня 2003-го року будуть введені для всіх без винятку її громадян. Польська політика прикордонного руху, підкреслював Лєшек Міллєр, буде відповідати тим зобов’язанням, які існують в Євросоюзі і установкам Шенгена. Візи, щоправда, будуть дешеві, легкодоступні і багаторазові.

На тристоронній зустрічі прем’єрів не вдалося Росії також досягти поступок стосовно пільг для транзиту російських товарів на перспективу після розширення Євросоюзу Росіяни натомість не обіцяли польським фірмам частки в федеральній програмі розвитку анклаву. Вартість цієї програми складає три мільярди доларів. Польщі дуже залежить на співпраці з Калінінградом, оскільки туде йде чверть усього польського експорту, що припадає на Росію. Росія ж мріє про коридор в Європу , на який би їй дозволила Польща та Литва. Словом, проблема Калінінграда стає однією з найскладніших у польсько-російських взаєминах, і звісно, розмови на цю тему будуть продовжені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG