Доступність посилання

ТОП новини

Практично у всіх регіонах України можна знайти чимало прикладів “чесного” (у лапках) проведення виборчої кампанії і підготовки до не менш “чесного” голосування


Практично у всіх регіонах України можна знайти чимало прикладів “чесного” (у лапках) проведення виборчої кампанії і підготовки до не менш “чесного” голосування

Київ, 7 березня 2002 - Йдеться не тільки про парламентські, а й про місцеві вибори, які відбудуться одночасно. Мій київський колега Сергій Грабовський відстежив за матеріалами Комітету виборців України, пленарних засідань Верховної Ради та електронних мас-медія такі приклади і на Сході, і на Заході, і в Центрі України і деякі з них навів у своєму матеріалі.

Більшість мешканців Прикарпаття, особливо в гірських районах, не ознайомлені з елементарними правами, які їм гарантує закон про вибори. В результаті голови сільрад одноосібно призначають кандидатів до місцевого органу влади. На дільницях відсутній сам закон про вибори. На протилежному кінці України, у Луганській області, є місто Лисичанськ. Там боротьбу за посаду мера ведуть теперішній міський голова Валерій Бондаренко і незалежний кандидат Василь Дикарєв. З якогось дива місцева міліція починає вимагати у тих мешканців Лисичанська, котрі підтримали висунення незалежного кандидата, відкликати свої підписи.

А в центрі України, у Кіровограді, діють ще простіше. Там четверо невідомих у масках вдерлися до помешкання Михайла Цимбаревеча, що балотується на посаду міського голови, і учинили погром та обшук. У квартирі кандидата у мери на той час перебувала лише його невістка. Потерпілу погрожували скинути з балкону, якщо та покличе на допомогу. Тепер про вибори до Верховної Ради. На Львівщині у 124-му окрузі балотується начальник обласного управління охорони здоров'я, “заєдун” Микола Хобзей. Відтак усім медичним закладам області в наказовому тоні порекомендовано надавати всіляке медичне сприяння хворим, якi представляють райони, котрi входять в округ Хобзея. Чарiвна фраза “Я iз Золочева” нинi дає можливiсть людям отримати безплатно та поза чергою такi медичні послуги, про якi ранiше простi громадяни навiть мрiяти не могли.

На Полтавщині діють простіше. Районні центри зараз нагадують карнавальні містечка від сяючих на кожному кроці рекламних плакатів блоку “За єдину Україну!”. Матеріали інших партій та блоків чомусь відсутні. У Карлівському та Машівському районах місцеві адміністратори погрожують селянам, що ті, хто проголосує “неправильно”, навесні “відчуватимуть труднощі” із пальним та насінням. Бюджетників, які мешкають у сільський місцевості, залякують “фінансовими та побутовими проблемами”.

Ще простіші методи у Нікополі на Дніпропетровщині. Там держінспекція електрозв'язку після виступу в суботу, 2 березня, лідера виборчого блоку “Наша Україна” Віктора Ющенка в ефірі телеканалу “Канал-5” у вівторок, 5 березня, припинила мовлення цього каналу. А міська й обласна друкарні відмовилися друкувати номер газети “Никопольские известия” з матеріалами про Ющенка і блок “Наша Україна”.Подібні приклади можна наводити до нестями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG