Доступність посилання

ТОП новини

Переговори ООН-Ірак


Переговори ООН-Ірак

Прага, 8 березня 2002 – У четвер в резиденції ООН в Нью-Йорку відбулися переговори між Генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном і міністром закордонних справ Іраку Наджі Сабрі у справі повернення на іракські військові об’єкти міжнародної інспекції. Сторони домовилися розпочати ширші переговори на цю тему у квітні.

На думку дипломатів і оглядачів, Багдад не лише погодився на проведення нинішніх переговорів, а й сам кілька тижнів тому запропонував їх, побоюючись, що Сполучені Штати розпочнуть воєнну операцію проти Іраку. З огляду на останні повідомлення про те, що Ірак продовжує розбудовувати військово-промисловий комплекс і зброю масового знищення, можливість воєнного удару по його військових об’єктах залишається актуальною. Проте, у випадку успіху переговорів, повернення до Іраку міжнародних інспекторів і згоди Багдада усунути з його території всі запаси зброї масового знищення і засоби для її виробництва, можливий інший розвиток подій, включно зі скасуванням санкцій ООН проти Багдада. Під час зустрічі Аннана й іракського міністра закордонних справ Сабрі , яка проходила у присутності Ганса Блікса - керівника групи міжнародних інспекторів, які чекають на повернення до Іраку, обговорено процедуру повернення інспекторів, проблему пропалих без вісти кувейтських громадян під час іракської агресії в Кувейті, а також справу компенсації Кувейтові збитків від іракської агресії. Іракський міністр відразу ж заявив про згоду Багдада повернути Кувейтові деяке захоплене під час окупації майно за посередництвом ООН. Тим часом він виклав генеральному секретареві ООН вимоги Багдада: скасувати міжнародні санкції проти Іраку, скасувати зони заборони польотів для іракських літаків над північною і південною частинами Іраку, а також, як пропонує Багдад, установити на Близькому сході зону, вільну від зброї масового знищення. Остання пропозиція, як зауважують оглядачі, розрахована радше на політичний ефект.

Усі запропоновані для дальшого обговорення питання, як підкреслюють оглядачі, мають поки що декларативний характер, бо вимагають ширших переговорів за участю фахівців і дипломатів, а також вимагають обговорення цих питань у раді безпеки ООН. Ідеться передусім про скасування міжнародних санкцій проти Багдада після виконання ним поставлених Організацією Об’єднаних Націй вимог. Тим часом у четвер сторони не підписали жодних угод, домовившись зустрітися пізніше в середині квітня. До цього часу обидві сторони підготують детальний порядок денний переговорів у тому числі на рівні груп фахівців.

Проте головним досягненням цієї зустрічі оглядачі вважають відвернення можливої воєнної операції проти Іраку, наслідки якої нині передбачити було би тяжко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG