Доступність посилання

ТОП новини

Масові порушення виборчого процесу


Масові порушення виборчого процесу

Київ, 11 березня 2002 - Що ближче до години “Х”, себто до 31 березня, то брутальнішими та масовішими стають порушення виборчого процесу. Складається враження, що порушення виборчого законодавства є уже нормою політичного життя. На жаль.

Суворі передвиборчі реалії України, як це інколи не дивно, майже повністю виключають рівність доступу до виборців кандидатів у депутати. Ці рівні умови доступу залишилися хіба що на папері виборчого закону. Отже, для одних кандидатів – зелене світло у спілкуванні із громадянами, для других - перманентні перешкоди. Це щоб для останніх життя не видавалося малиною.

За словами кандидата у народні депутати від Печерського виборчого округу Віктора Суслова, в Україні спостерігається розподіл сфер впливу між різними політичними силами. Стосовно ж Києва, то тут спостерігається домінування партії “ Єдність” Олександра Омельченка та Київської міської адміністрації. І прикладів такого домінування безліч. Зважмо на те, що головним конкурентом пана Суслова та ще 22 кандидатів є заступник Олександра Омельченка Станіслав Сташевський. Віктор Суслов про найгрубіші порушення виборів:

«Візьмімо районну пресу у Печерському виборчому окрузі у центрі Києва. Виходить на цьому окрузі газета “ Печерськ”, але кожен номер цієї газети присвячений кандидатам від блоку “ Єдність” і особливо моєму головному конкуренту, першому заступнику київського мера пану Сташевському. Кожен номер за рахунок бюджетних коштів друкується на користь цього кандидата. Наші ж заявки про розміщення матеріалів відхиляються одразу. Можу навести інші приклади. Ось, наприклад, розміщення так званої наочної агітації. Пан Омельченко, пан Сташевський , інші представники блоку “ Єдність” мають можливість розміщувати цю агітацію і на щитах , і на вітринах магазинів, установ. Що стосується інших кандидатів, то це заборонено місцевою владою. І таким чином, навіть у випадках, коли існують щити для розміщення реклами для інших кандидатів, окрім Ста-шевського, двірники знімають цю рекламу і залишають тільки рекламу представників партії влади “ Єдність”.»

Окрім цього, з’ясувалося, що усім кандидатам від Печерська, ясна річ, за винятком Сташевського, неможливо проводити зустрічі із виборцями та орендувати для цього приміщення. Якщо зустрічі і відбуваються, то у незручних приміщеннях, як от підвалах, куди виборці не йдуть. Натомість представники влади провадять зустрічі у розкішних залах, підносять виборцям подарунки з нагоди усіляких дат.

Як бачимо, порушень чимало. Але цікаво , чи збирається той самий Віктор Суслов звертатися зі скаргами до ЦВК, суду:

«Дуже важко документувати ці факти. Наприклад, якщо відмовляють у рекламі або у наданні приміщення, то це робиться в усній формі з посиланням на місцеву владу. Ці люди бояться влади, вони від неї залежні і не готові підписуватися під офіційними відмовами. Але я вважаю, що шлях судів також не є дуже добрим. Тому що нарешті можна добитися визнання виборів недійсними, але це також не в інтересах виборців.»

Однак команда Суслова звернеться до суду щодо видання матеріалів конкурентів, зокрема Ста шевського, без вихідних даних - джерела фінансування, розміру тиражу. Бо такі порушення , на думку Суслова, є просто дикими. І вимагають негайного реагування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG