Доступність посилання

ТОП новини

Перебування в Україні представників парламентської асамблеї ОБСЄ


Перебування в Україні представників парламентської асамблеї ОБСЄ

Київ, 11 березня 2002 - Сьогодні - перший день перебування в Україні представників Парламентської Асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Відбулася зустріч Президента Парламентської Асамблеї ОБСЄ та членів делегації із Головою Верховної Ради України Іваном Плющем, керівником Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї ОБСЄ Ігорем Осташем, іншими офіційними особами. Спікер українського парламенту наголосив, що візит такої поважної інституції дозволяє сподіватися, що наступний парламент буде ціленаправленішим до Європи. І щоб досягти цього, зазначив у свою чергу Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ Адріан Северін, ми хочемо налагодити співпрацю із Україною. Адже усі ми є братами демократії і братами свободи – сказав пан Северін.

Україна має усвідомити, що вона живе у спільному світі, тому потрібно вибудовувати такі інституції, які розвивали б цю думку - наголосив Адріан Северін. Через це візит Парламентської Асамблеї ОБСЄ і покликаний допомогти України усвідомити означену істину. Це не засвідчення сумнівів, чи відсутність довіри. Це ознака і доказ того, що ми хочемо працювати з Україною – продовжив Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ. До спільних загальноєвропейських цінностей ми маємо йти разом. Україна, що посідає особливе геополітичне та географічне місце, має бути провідником демократії при цьому. І тому їй не треба вибирати між Європою та Росією. Адже сама Росія є європейською державою із власним демократичним шляхом – зауважив Адріан Северін. Ми маємо розвивати збалансовані відносини і на Сході , і на Заході. Цю думку підтримав спікер українського парламенту Іван Плющ. Сьогодні Україна, сказав він, не може дрейфувати ні до Росії , ні до Європи. Усе це політичні спекуляції. Україна у центрі Європи і приречена стати повноправним членом європейської спільноти. Що ж до Росії , то це наш стратегічний партнері ми ставимося до нього з повагою – сказав Іван Плющ.

Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ висловив стурбованість тим, що один із сусідів України Білорусь розриває зв’язки з Європою. Ми хочемо уникнути ізоляції Білорусі. І Україна може підтримати цей діалог – схильний вважати пан Северін. На що Іван Плющ зауважив, що із Білоруссю Україна не має жодних протиріч на загальнодержавному рівні, а на двосторонньому рівні позиція України відповідає позиції ОБСЄ.

Окрему увагу було приділено під час зустрічі виборчому процесу. Делегація парламентської асамблеї уже почала дискутувати з різними політичними силами на предмет чесних виборів. На думку пана Северіна, це дозволить краще визначити, який внесок може зробити Парламентська Асамблея ОБСЄ у розвиток суверенітету іч демократичної державності України. Говорить Адріан Северін:

«Ми вражені живою політичною дискусією, що розвивається. Іноді ця дискусія виглядає доволі бурхливо. Ми віримо, що сильна демократія означає сильну владу і сильну опозицію. Ми вважаємо, що найкращим другом міцного уряду є саме сильна опозиція. Гадаємо, що радикалізм, який має місце в Україні нині, це у більшості випадків ознака слабкості, а не сили. Ось чому ми повинні працювати з усіма політичними силами України. Щоб українська еліта мала кращу структуру і була спроможна чіткіше показувати свою політичну суть. Внаслідок чого ми матимемо більше партнерів для розбудови життєздатних інституцій суспільства.»

Голова парламенту Іван Плющ поголився із тим, що в Україні йдуть дискусії з при воду того, чим є часті відвідування держави з боку світових європейських інституцій. Це підвищена зацікавленість, чи підвищена недовіра. Іван Плющ:

«Пан Северін сказав, що ці візити і його візит, і існуванні офісу ОБСЄ в Україні направлені на розширення демократії в Україні. І місія його зокрема - не інспектувати, не судити, не давати оцінки, а просто поцікавитися і по можливості провести дискусії, що допомогло б політичним силам більш ефективно провести політичну кампанію і створити дієздатний вищий законодавчий орган.»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG