Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїльсько-палестинський конфлікт – нова надія на мирне врегулювання


Ізраїльсько-палестинський конфлікт – нова надія на мирне врегулювання

Прага, 11 березня 2002 - Не зважаючи на нинішні фактично щоденні терористичні акти та військові акції у відповідь, в ізраїльсько-палестинському протистоянні з’явилася нова надія на мирне врегулювання конфлікту та припинення кровопролиття. Продовжуючи військові операції, ізраїльський уряд пішов на серйозні поступки.

Найближчими днями Голова Палестинської автономії Ясир Арафат зможе вільно пересуватися по Західному березі річки Йордан і в секторі Газа. Про це повідомив сьогодні міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес.

Ця заява прозвучала після того, як учора керівник ізраїльського уряду Аріель Шарон заявив про готовність послабити тиск на Ясира Арафата, оскільки він виконав умови, що дозволяють йому полишити місто Рамаллах». Аріель Шарон для зняття блокади Арафата вимагав від останнього - арешту осіб, причетних до вбивства міністра туризму Ізраїлю Регавама Зееві. Днями палестинська служба безпеки заарештувала 5 палестинців, яких підозрюють в організації цього теракту. Нагадаємо, що Асир Арафат від 3 грудня фактично перебуває під домашнім арештом у своїй резиденції в місті Раммалах.

На вчорашньому засіданні ізраїльського уряду прем’єр-міністр Аріель Шарон заявив, що Ізраїль перебуває у стані важкої війни, і що він робитиме усе можливе для припинення вогню. Цим самим він пояснив своє рішення, щодо зняття вимоги «сім днів спокою», котра досі була принциповою умовою для відновлення переговорів з палестинцями.

За словами Аріеля Шарона, обставини змінилися, а тому він вирішив переглянути свою позицію. «Рівень інтенсивності збройного протистояння, небувала активність терористичних структур і війна, яку ми змушені вести, не дозволяють на даний час сподіватися хоча б на кілька днів спокою, - наголосив він. - Я визнаю необхідність припинення вогню і тому вирішив змінити свою думку з цього приводу», - заявив Прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон.

На думку оглядачів, це дуже серйозна поступка з боку Шарона, яка обумовлена кількома причинами.

Перш за все, йдеться про постійний тиск з боку Європейського Союзу і Сполучених Штатів. В об’єднанні зусиль Євросоюзу і США щодо припинення ізраїльсько-палестинського конфлікту активно виступає Великобританія. А ось нові висловлювання міністра закордонних справ Франції Юбера Ведріна: «Приступити до вирішення проблеми можна лише після зміни політики ізраїльського уряду», - заявив Юбер Ведрін в інтерв’ю газеті «Паріз’єн». За його словами, «Ізраїльтяни повинні визнати, що політика, котра провадиться з метою відновлення безпеки, призвела до погіршення ситуації. Тепер вони повинні схвалити рішення про зміну цієї політики». «Репресіями палестинську проблему неможливо вирішити, - наголосив Міністр закордонних справ Франції Юбер Ведрін.

Окрім зовнішнього тиску на уряд Аріеля Шарона посилюється й внутрішня критика. Так званий «табір миру» в ізраїльському уряді становить партія «Авод» (партія «Праці»), яку представляють 8 міністрів, у тому числі, міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес та міністр оборони Біньямін Бен-Еліезера. Партія «Авод», яка має найбільшу фракцію у Кнесеті, від самого початку критикувала Шарона, закликаючи його пом’якшити політику щодо палестинців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG