Доступність посилання

ТОП новини

12 березня У Києві міністри закордонних справ України і Білорусі провели прес-конференцію за підсумками переговорів


12 березня У Києві міністри закордонних справ України і Білорусі провели прес-конференцію за підсумками переговорів

Київ, 13 березня 2002 - Але реалії повсякденного життя двох сусідніх країн значно розширили діапазон тем, які Анатолій Зленко та Михайло Хвостов намагалися розкрити перед журналістами.

Найважливішими підсумками київського раунду українсько-білоруських переговорів міністр закордонних справ України назвав “домовленість підтримувати активний діалог між зовнішньополітичними відомствами двох країн, чому сприятиме і підписання відповідного протоколу”.

Він додав, що підписання ще одного протоколу – про взаємодію митних служб України і Білорусі – сприятиме покращенню торговельно-економічних відносин між двома сусідніми державами. Михайло Хвостов, коментуючи результати переговорів, наголосив:

“Хотів би особливо відзначити позицію України щодо розвитку зв’язків між нашими країнами: ми не бачимо альтернативи конструктивній, добросусідській співпраці”. За словами пана Хвостова, на порядку денному стоять питання удосконалення договірно-правової бази між двома країнами, розширення співпраці у гуманітарній сфері і вироблення режиму відвідин Чорнобильської зони.

Потім керівники зовнішньополітичних відомств України і Білорусі відповідали на запитання іншого характеру. Пригадавши нещодавню заяву білоруського президента про підтримку українських комуністів на виборах, я поцікавилась в Анатолія Зленка, чи не є, часом, такий виступ втручанням у внутрішні справи України. Але першим відповів Михайло Хвостов:

“Я думаю, що посилання на слова Президента Білорусі не відповідають тій реакції, що прозвучала. Парламентські вибори в Україні – це внутрішня справа України, яка є достатньо серйозною державою, щоб провести вибори відповідно до законодавства і норм, визнаних Європейським Союзом”.

Його український колега висловився дуже дипломатично:

“Хочу зазначити, що останнім часом з різних боків чути різноманітні висловлювання на адресу України у контексті виборів. Знаєте, у нас уже притуплюється пильність від цих заяв, хоча вони не можуть суттєво вплинути на перебіг виборчої кампанії”. За словами Анатолія Зленка, Україна має зробити все, щоб вибори відбулися згідно з демократичними нормами.

А потім увага журналістів була прикута до Михайла Хвостова, який висловив занепокоєння з приводу, за його словами, “ізоляціоністської політики Заходу стосовно Білорусі.”

“Офіційний Мінськ зацікавлений у співробітництві з ОБСЄ,” - наголосив пан Хвостов. Відповідаючи на запитання щодо міжнародного скандалу навколо Білорусі у зв’язку з незаконною торгівлею зброєю, він категорично заявив, що Мінськ незаконною торгівлею зброєю не займається.

І наприкінці прес-конференції ( яку, до речі, обидва міністри проводили російською мовою) журналісти почули про те, яку зброю білоруси НЕ виробляють.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG