Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки візиту пана Адріана Северіна до України


Підсумки візиту пана Адріана Северіна до України

Київ, 13 березня 2002 - Сьогодні закінчився офіційний візит до України представників Парламентської Асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі на чолі із Президентом Адріаном Северином. Упродовж двох з половиною днів перебування в Україні пан Северін зустрівся із президентом України Леонідом Кучмою , спікером парламенту Іваном Плющем, міністром закордонних справ Анатолієм Зленком, Уповноваженою із прав людини Ніною Карпачовою, представниками громадянського суспільства. За словами Президента Парламентської Асамблеї ОБСЄ, лейтмотив цих високих зустрічей такий - вибори в Україні стануть потужним кроком на шляху до побудови демократичного українського суспільства. Але за умови, якщо ці вибори будуть чесними та справедливими. Стосовно цього, то члени Парламентської Асамблеї ОБСЄ висловили певне занепокоєння.

За словами Президента Парламентської Асамблеї ОБСЄ Адріана Северина, упродовж двох з половиною днів перебування в Україні йому було важко відстежити особливості і, головне, порушення виборчого процесу. Власне, я не ставив собі за мету діяти як інспектор, чи суддя стосовно цього - сказав на прес-конференції пан Северин. Однак численні високі зустрічі, обговорення поточної політичної ситуації та ознайомлення із виборчим законодавством переконали мене у тім, що в Україні є солідна законодавча структура. І у її рамках вибори можуть бути чесними та прозорими – продовжив пан Северин. Але добрий закон – це ще не все. Важлива його реалізація. І у цьому контексті у Президента Парламентської Асамблеї ОБСЄ та у членів делегації є стурбованість та деяка невпевненість. Адже суб’єкти виборчого процесу під час розмов із ними продемонстрували те, що вони не вірять у чесні вибори. Далі – Адріан Северин:

«В Україні є дуже багато політичних партій і кандидатів, що борються за місця у парламенті. І такий політичний плюралізм є вагомим. Оскільки це нагода створити сильний парламент. Але я був певною мірою здивований загальним скептицизмом щодо можливості справедливих виборів. Скепсис спричинений дисбалансом у висвітленні перебігу виборів мас-медіа і використанням адмінресурсу. Тож у цьому зв’язку необхідно забезпечити віру громадян у чесні вибори. І це залежить від кожного учасника виборчого процесу.»

Стосовно використання адмінресурсу, то заступник спікера парламенту Степан Гавриш каже, що головною проблемою нині є не так адмінресурс, як глибока конфліктність між суб’єктами політичного процесу. На думку пана Гавриша, войовничі позиції партій не дають шансів говорити про створення у новому парламенті парламентської більшості. А без неї та реальної опозиції демократія неможлива – сказав заступник спікера.

Окрім цього, як зазначив Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ Адріан Северин, під час зустрічей із керівництвом України він попередив про небезпеку політичної конфронтації замість політичного діалогу. Адріан Северин: «В Україні сильно дається взнаки поляризація політичних сил. І тут потрібен діалог. Політичний діалог не виключає критичного підходу. Але критичний підхід і конфронтація – це дві різні речі. Тому питання, що призводять до недовіри та підозри, мають розв’язуватися конструктивно.»

Пан Северин закликав забезпечити рівний доступ до мас-медіа усіх учасників виборчого процесу, відмовитися від використання адмінресурсу, затвердити поправки до Адміністративного кодексу і забезпечити прозорість при підрахунку голосів. Пан Северин наголосив, що про усі порушення потрібно інформувати одразу ж при виявленні порушень, а не після виборів. І ставити до відома владу. На це особливо потрібно зважити представникам опозиції – сказав пан Северин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG