Доступність посилання

ТОП новини

До ситуації в Афганістані. Операція «Анаконда»


До ситуації в Афганістані. Операція «Анаконда»

Прага, 13 березня 2002 року – Схоже на те, що операція «Анаконда» на сході Афганістану йде до завершення.

Сьогодні коаліційні сили взяли під свій контроль стратегічно важливу гірську долину Шах-е-Кот, а рештки бойовиків «Талібану» і «Аль-Каеди» відступають до пакистанського кордону.

Однак американські військові та їхні союзники не поспішають із переможними рапортами. Вони визнають, що локальні групи противника продовжують чинити активний спротив.

Операція з нейтралізації бойовиків «Аль-Каеди» і «Талібану» під кодовою назвою «Анаконда» триває у провінції Пактія вже 10 днів. За цей час американські війська та їхні союзники знищили кілька сотень бойовиків, які воліли померти у бою, чинячи запеклий спротив, ніж здатися у полон. За весь час операції у полон потрапило лише близько 20 осіб. А втрати коаліції становлять 11 військовослужбовців убитими, з них 8 американців і 3 афганців.

Командування американських військових сил в Афганістані відкинуло пропозицію про тимчасове припинення вогню, з якою виступив один із місцевий афганських командирів, чиї загони беруть участь в операції «Анаконда». Останній пропонував призупинити вогонь, аби бойовики «Талібану» і «Аль-Каеди» мали можливість здатися у полон чи полишити даний район. На це офіційний представник Пентагону підполковник Дейв Лапен однозначно заявив, цитую: «ми не припинемо бойових дій заради якогось торгування».

А голова Комітету начальників штабів збройних сил Сполучених Штатів Річард Майєрс заявив у Вашингтоні, що бої у провінції Пактія – лише одна з ланок у довгому ланцюгу операцій проти міжнародного тероризму. «До закінчення війни ще далеко. Навіть, якщо завтра ми зловимо Усаму бін Ладена, війна, за моїми оцінками, триватиме ще кілька років», – наголосив голова Комітету начальників штабів збройних сил Сполучених Штатів Річард Майєрс.

Продовжуючи успішні дії з ліквідації противника, американські військові визнали, що під час одного з бомбардувань загинули цивільні особи, у том числі жінки і діти. Представник командування збройних сил США підполковник Мартін Комптон повідомив, що 6 березня два американські винищувачі атакували автомобіль, який, за даними розвідки, полишив один із об’єктів терористичного угруповання «Аль-Каеди» поблизу населеного пункту Шікін.

Внаслідок повітряної атаки загинуло 14 місцевих мешканців, які знаходились в автомобілі, серед них – жінки і діти. А ще одну поранену дитину відвезли до американського госпіталю, де вона проходить курс лікування.

Тим часом стало відомо, що колишній король Афганістану Захір Шах переніс на кілька днів дату свого повернення на батьківщину. Офіційний представник короля заявив журналістам, що Захір Шах поїде до Афганістану наприкінці місяця, а не 21 березня, як планувалося раніше, і це обумовлено технічними причинами.

Колишній король Афганістану Захір Шах має бути присутнім на надзвичайній нараді старійшин – так званій «Лойї джірґі». На цій нараді заплановано узгодити склад перехідного уряду Афганістану на найближчі два роки, що має замінити нинішню тимчасову адміністрацію на чолі з Хамідом Карзаєм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG