Доступність посилання

ТОП новини

Чи причетний президент України до нелегальної торгівлі зброєю?


Чи причетний президент України до нелегальної торгівлі зброєю?

Київ, 13 березня 2002 -

Ірина Халупа:

“Олександр Жир – голова комісії з розслідування справи Георгія Гонгадзе. Ви стверджуєте, що у Вас є документи, які свідчать, що президент України Леонід Кучма причетний до нелегальної торгівлі зброєю, конкретніше – до продажу зброї Іракові.

Можна говорити про те, що торгівля зброєю, в певних рамках, злочином не є. Інша річ, що продаж зброї Україною Іракові відбувалося тоді, коли були застосовані санкції ООН.

Чи Ви можете конкретизувати інформацію про, начебто, причетність президента України до продажу зброї, з яких підстав ми можете це говорити?”

Олександр Жир:

“Я дякую, що “Свобода” підняла це питання, яке, на мою думку, потребує термінового вирішення у відповідному порядку.

Тимчасова слідча комісія, яку я очолює, дійсно, отримала матеріали, які засвідчують, що президент України разом із своїм оточенням здійснювали продаж зброї до Іраку.

Я добре розумію: маючи задокументовану інформацію, що оточення президента займається діяльністю, яка має всі ознаки тяжких злочинів, комісія повинна доповісти про це Верховній Раді, а остання має ухвалити відповідне рішення.

За дорученням Комісії ми змогли отримати можливість висловити нашу думку, і я доповів Верховній Раді про наявність матеріалів, не конкретизуючи їх, бажаючи, щоб вони були розглянуті на окремому засіданні.

На це засідання можна було б (і потрібно) запросити і президента, і голову уряду, і Служби безпеки, і голову внутрішніх справ, і дати оцінку цим матеріалам.

Ці матеріали є матеріалами записів Миколи Мельниченка, які першими були отримані комісією, ніхто ніде їх не оприлюднював. Маючи переконання із зроблених експертиз, що це не монтаж чи підробка, комісія вимушена була доповідати Верховній Раді і просити парламент підтримати пропозицію комісії у вигляді проекту її постанови.”

Ірина Халупа:

“Такі серйозні звинувачення повинні мати грунт. У вас є ці записи. Чи можете Ви надати слухачам можливість послухати їх?”

Олександр Жир:

“У мене є ці матеріали, але сьогодні оприлюднювати їх я не маю наміру і навіть не маю їх з собою.”

Ірина Халупа:

“Частина записів, яка стосується справи Георгія Гонгадзе, була досліджена американською фірмою “Бек Тек”. Фірма сказала, що це не монтаж, а оригінальний запис. Чи Ви передали результати цієї експертизи до Генеральної прокуратури?”

Олександр Жир:

“Як тільки були отримані результати експертизи, я, за рішенням Тимчасової слідчої комісії, спрямував Генеральному прокурору лист: комісія має експертизу стосовно розмов, якщо вони вас цікавлять, - запросіть. До цього часу комісія не має будь-якої реакції від Генпрокуратури. І її не буде. Тому що і Генеральний прокурор причетний до тих тяжких злочинів, про які йдеться у тих матеріалах”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG