Доступність посилання

ТОП новини

Державний департамент США поставився критично до рівня дотримання прав людини в Чеській Республіці


Державний департамент США поставився критично до рівня дотримання прав людини в Чеській Республіці

Прага, 14 березня 2002 - Кожного року однаково, кожного року без змін - з тривогою констатують чеські політики. При цьому, однак, не можуть приховати і свого, дещо критичного ставлення до високих вимог американської сторони щодо дотримання прав людини в країні. Найвищі чеські урядовці в Празі не завжди згідні з тим, як оцінюються кроки їхньої держави в напрямку поліпшення становища.

Про що ж ідеться? У звіті Державного департаменту США мовиться, що найбільше в Чеській Республіці порушуються людські права у ставленні до національних меншин, зокрема – до циганів. Як і кілька років тому, чеська поліція й минулого року знову залишила поза увагою випадки проявів расизму у ставленні чеської більшості до циганів. Ймовірно тому під час минулорічного перепису населення було зареєстровано тільки близько 12 тисяч циганів, тоді як в країні їх фактично живе сьогодні понад 200 тисяч. Це сталось зі страху, цигани бояться говорити правду про свою національність, - вважають американські аналітики. Не забули вони також і про випадки неадекватно грубого ставлення поліції до демонстрантів під час останнього засідання Світового банку і Міжнародного валютного фонду в Празі. Розслідування випадків брутальних дій поліції і критика низки західних урядовців у цій справі не принесли бажаних наслідків. Зрештою, чеське міністерство внутрішніх справ і досі наполягає на безпомилковості своєї позиції.

Судочинна система Чехії ще мало реформована, а суди повільні, - вважають американські аналітики. Не відповідають міжнародним стандартам і чеські тюрми, часто вони переповнені. Американський звіт звернув увагу і на той факт, що в країні, котра вже незабаром має стати членом Європейського Союзу, є випадки, коли високі посадові особи допускаються зловживання службовим становищем. У звіті щодо стану прав людини наголошується і на те, що ще мало жінок дісталося до чеської політичної еліти. Сьогодні немає жодної жінки в уряді країни, вони є меншиною в Парламенті, таке ж становище і в Сенаті – вищій палаті чеського Парламенту. І ще таке. Звіт звернув увагу і на те, що минулого року високі урядовці часто подавали скарги на журналістів. Більше того, були навіть спроби оскаржити в судах дії окремих редакторів. А ця практика є недопустимою в демократичному світі. Звіт Державного департаменту США у справах дотримання людських прав не має правової чи іншої дії, та все ж для американського Конгресу, який тримає у своїх руках право надання країнам допомоги чи пріоритетів у торгівлі його висновки є вирішальними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG