Доступність посилання

ТОП новини

Попри Резолюцію ООН про становлення держави Палестини, вогонь на Близькому Сході не вщухає


Попри Резолюцію ООН про становлення держави Палестини, вогонь на Близькому Сході не вщухає

Прага, 14 березня 2002 – Попри те, що Рада Безпеки ООН визнала право Палестини на власну державу, а президент Джордж Буш посилив критику в бік Ізраїлю, сьогодні знову скоєно терористичний акт, внаслідок якого трьох ізраїльтян вбито і двох поранено.

Рано вранці поблизу єврейського поселення Нецарім під колесами одного ізраїльського автомобіля, що їхав у супроводі армійського патруля, здетонував потужний вибуховий пристрій. Цей злочин скоїло екстремістське угрупування "Демократичний фронт визволення Палестини" одразу після того, як вночі Ізраїль почав виводити свої війська з міста Рамалла, де розташовано штаб-квартиру лідера палестинців Ясира Арафата. Там останніми днями тривали жорстокі бої.

Кровопролиття не вщухає, попри резолюцію Ради Безпеки ООН, яка визнає право палестинців на власну державу і попри несподівану підтримку резолюції адміністрацією США - найбільшого союзника Ізраїлю в Раді Безпеки. І хоча світові лідери схвалили рішення ООН, близькосхідні аналітики говорять, що однієї резолюції мало, змінити ситуацію може лише пильніша увага Сполучених Штатів до мирних переговорів. Оглядачі покладають великі надії на головного американського посередника у переговорах Ентоні Зінні.

Говорить експерт з питань Близького Сходу Ради у закордонних справах із штаб-квартирою в Нью-Йорку Генрі Зіґман: "Без змін у самій політиці Сполучених Штатів до їхньої участі у мирних переговорах, ця резолюція сама по собі не матиме великого значення, бо вона лише підтвердила те, що всі давно знали."

Прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон останнім часом дещо пом’якшив свою позицію, переставши наполягати на припиненні насильства для початку мирних переговорів. Але, якраз напередодні приїзду американського посланця Зінні, Шарон розпорядився посилити військові позиції ізраїльської армії в Рамалла, що призвело до жорстоких зіткнень. Щоправда частину цих військ почали виводити минулої ночі після заяви президент Буша про те, що дії Ізраїлю не сприяють стабілізації ситуації. Легка критика Білого Дому звучала так: "Чесно кажучи, дії Ізраїлю на створення умов для миру, некорисні. Я розумію, хтось пробує захистити себе і воювати з тероризмом, але останні дії справді некорисні."

На що сьогодні вранці речник ізраїльського уряду відповів: "Ми схвалюємо дії президента Буша у його мужній боротьбі з тероризмом, але ми віримо, що у нас в Ізраїлі ми відчуваємо не меншу загрозу, ніж ту, з якою зіштовхнулися Сполучені Штати та інші держави, коли почали боротьбу з Аль-Каїдою і Талібаном в Афганістані."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG