Доступність посилання

ТОП новини

Мадлен Олбрайт, колишній державний секретар Сполучених Штатів, заявила, що Америка може позитивно вплинути на парламентські вибори в Україні з тим, щоб вони були справедливими й демократичними


Мадлен Олбрайт, колишній державний секретар Сполучених Штатів, заявила, що Америка може позитивно вплинути на парламентські вибори в Україні з тим, щоб вони були справедливими й демократичними

Н’ю Йорк, 15 березня 2002 - Свого висновку щодо того, що Америка може сприяти демократичному проведенню парламентських виборів, Мадлен Олбрайт дійшла, відвідавши нещодавно Україну у складі делегації Національного демократичного інституту у Вашінгтоні, що вона його нині очолює. На думку колишнього державного секретаря, Леонід Кучма рахується з тим, що про нього думають у Сполучених Штатах. Такого висновку вона дійшла після розмови з президентом у Києві. “Я тоді вельми ясно усвідомила важливість тиску з нашого боку, - сказала Олбрайт, і вела далі. – Він (тобто Кучма) може зрозуміти важливість своєї (політичної) спадщини в Україні і як його оцінюватимуть ті люди, чию думку він вважає важливою. (Кучма) хотів би бачити себе одним з головних реформаторів пост-радянського світу і, мені здається, він починає розуміти, що його таким не вважають”, - додала Мадлен Олбрайт.

Національний демократичний інститут та інші американські організації, що стежать за перебігом передвиборчої кампанії в Україні, висловлюють стурбованість численними зловживаннями з боку влади, зокрема, тим, що преса зазнає тиску, журналістів залякують, контрольовані владою засоби масової інформації відверто демонструють про-урядову тенденційність, кандидатів опозиції позбавляють доступу не лише до газетних сторінок і мікрофонів радіо й телебачення, а й до громадських коштів, які, натомість, використовуються для допомоги про-урядовій партії.

Колишній конгресмен Сем Джеденсон сказав, що сам був свідком таких зловживань під час свого візиту. Він порівняв ситуацію в Україні з іншими колишніми радянськими республіками та країнами – колишніми членами радянського блоку. І там і там, каже Джеденсон, спостерігається консолідація влади, причому ті, в чиїх руках влада, використовують урядові ресурси з тим, щоб утриматися при владі.

Колишній посол Сполучених Штатів в Україні Уільям Грін Міллер, який супроводжував Мадлен Олбрайт у Києві, каже, що на його думку, президент Кучма розуміє зв”язок між тим, що західні спостерігачі кажуть про вибори і міжнародною репутацією України як держави та її керівництва. “Справа ускладнюється тим, що він (Кучма) веде боротьбу за владу, і вважає за необхідне для власних інтересів робити певні кроки”, - каже Міллер. Він гадає, що вже можна сказати наперед, чим закінчаться вибори до парламенту, бо опитування громадської думки, що їх американський дипломат вважає істотною складовою виборчого процесу, ці опитування показуть, що коаліція колишнього прем’єр-міністра Віктора Ющенка веде перед, а на другому місці йдуть комуністи.

Мадлен Олбрайт вважає, що Захід мусить засуджувати певні явища в Україні, але підкреслює водночас, що вона проти ізоляції України. За її словами, “потрібен постійний потік інформації та людей, проведення там західних дискусій, треба включати їх ( тобто українців) у дискусії та підштовхувати їх... Ніхто не хоче, щоб Україна опинилася у білоруському становищі”, - підкреслила Мадлен Олбрайт, колишній держсекретар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG