Доступність посилання

ТОП новини

Політв'язні нашого часу - УНА-УНСО


Політв'язні нашого часу - УНА-УНСО

Київ, 15 березня 2002 - 9 березня минулого року під час сутичок влади і опозиції правоохоронці затримали 19 осіб, переважна більшість, із яких (крім двох) належала до лав УНА-УНСО. Їм висунули обвинувачення за статтею 71 тепер уже старого Кримінального кодексу – організація масових заворушень, яка передбачає покарання до 12 років позбавлення волі. Наразі заарештовані унсовці разом зі своїм лідером Андрієм Шкілем перебувають у Лук’янівському слідчому ізоляторі, і, схоже, сидіти за ґратами їм доведеться ще довго.

Спочатку заарештованих учасників подій 9 березня помістили до слідчого ізолятора СБУ. Незабаром трьох із них – Григорія Ляховича, Миколу Карп’юка і Сергія Кайдановича – випустили на підписку про невиїзд. 16 унсовців залишилися під вартою, очікуючи суду. Попереднє слухання справи призначили на 2 жовтня минулого року. Проте судове засідання було зірване, оскільки маленьке приміщення Старокиївського райсуду не змогло вмістити усіх присутніх. Згодом, згідно з указом Президента про реорганізацію Києва, частину столичних судів (у тому числі і Старокиївський) було ліквідовано, і справу передали до Голосіївського районого суду. 19 грудня суд поновив свою роботу у кінотеатрі “Загреб”. Дивний вибір такого приміщення, за словами колишнього адвоката Андрія Шкіля Тетяни Монтян, був зумовлений тим, що у столиці не знайшлося жодної судової зали, у якій змогли б розташуватися всі учасники процесу (а це близько сімдесяти осіб). Адвокати унсовців неодноразово наголошували, що справа 9 березня є сфабрикованою. Чого вартий один лише обвинувальний висновок, який склали слідчі СБУ. Окремі його частини цілком могли б прикрасити репертуар будь-якого гумориста. Цитата “Потерпілий Бутко одержав удар каменем по голові, чим було заподіяно ушкодження суглобу лівої ноги”. Унсовцям висунули обвинувачення за статтею 71 Кримінального кодексу, який утратив чинність з 1 вересня 2001 року. Суд відмовляється перекваліфіковувати дії підсудних згідно з нормами нового Кримінального кодексу, чим порушує право ув'язнених знати, за що власне їх судять. Самі унсовці неодноразово скаржилися на побиття і шантаж із боку слідчих. Упродовж року, що вони перебувають за ґратами, заарештовані кілька разів оголошували голодування. Останній раз – на знак протесту проти рішення суду перевести їх із СІЗО СБУ до Лук'янівки. Політв'язні, а такими вважають себе ув'язнені, не повинні сидіти разом із кримінальниками.

11 лютого суд ухвалив рішення усунути від захисту адвоката Андрія Шкіля Тетяну Монтян. Її колега Віктор Шишкін вважає, що у такий спосіб влада намагається затягнути процес до парламентських виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG