Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий парламент: погляд із зовні


Четвертий парламент: погляд із зовні

Київ, 15 березня 2002 - Лютневі приїзди до Києва колишнього Держсекретаря США Мадлен Олбрайт та колишнього Генсека НАТО Хав‘єра Солани свідчать, що міжнародна спільнота цікавиться передвиборчою ситуацією в Україні. Це підтверджують і відвідання Києва іноземними спостерігачами від ради Європи, ОБСЄ, виконкому СНД.

Від Співдружності за українським вибором спостерігатиме 150 осіб, під керівництвом виконавчого секретаря СНД Юрія Ярова.

Вже три дні у Києві перебувають член Центральної виборчої комісії Російської Федерації Євген Колюшин, консультант ЦВК Росії Всеволод Перевозчиков і радник цієї ж установи Володимир Кораблін. За цей час вони помітили, що адміністративний ресурс в Україні дійсно є, однак він не надто впливає на перебіг виборчого процесу. На сьогоднішній прес-конференції Євген Колюшин зазначив, що стосовно правової бази, то об‘єктивно жодних передумов для фальсифікацій немає, однак, суб‘єктивно, можливість для зловживань існує.

Поки закордонні гості спостерігають, що відбувається в столиці, з Києва в регіони відбув надзвичайний і повноважний посол США в Україні Карлос Паскуаль. Він відвідав Донецьк, Дніпропетровськ і Львів. Із західної столиці повідомляє Галина Терещук:

Карлос Паскуаль мав розмову з міським головою Львова Василем Куйбідою, губернатором Львівщини Михайлом Кладієм. Зустрітися з послом США зголосилися представники багатьох громадських організацій.

Карлос Паскуаль зазначив, що він хотів би мати списки тих дільниць, де можливі фальсифікації, щоб там були присутні міжнародні спостерігачі. А ще посол США поділився спостереженнями від поїздки регіонами:

“Коли я був у Донецьку і Дніпропетровську, я чув багато застережень, що на виборця може чинитися тиск. Мені повідомляли, що вчителям наказали підтримувати певну партію. Їх залякали не звільненням з роботи, а скороченням кількості годин, від чого залежна їхня зарплата. Є багато проблем з формуванням виборчих дільниць. Вони не готові до дня голосування. У Дніпропетровську і Донецьку люди бояться, якщо вони проголосують не за того кандидата, за якого їм наказали, то з ними потім можуть розправитися.

Саме ці проблеми мали б вирішуватися шляхом втручання керівників держави”.

Однак посол зауважив, що США ставляться до України, як до друга і партнера. І ніяк не втручаються у вибори. Відтак Америка хоче допомогти українському народу провести чесні і вільні вибори, адже лише за таких обставин Україна може стати успішною державою.

Тему відвідин України поважними закордонними гостями узагальнює моя колега Богдана Костюк.

Навіть суто діловий візит шведських урядовців і бізнесменів став для української сторони специфічною перевіркою на міцність нервів. Наприклад, ось що заявила віце-прем’єр-міністр Швеції Лєна ЄЛЬМ-ВАЛЛЕН: “Я знаю, що ми перебуваємо в Україні у розпал виборчої кампанії. Сподіваюся, вибори пройдуть відповідно до визнаних демократичних норм, і наступний склад українського парламенту продовжить розпочаті реформи і сприятиме становленню ринкової системи в Україні”, - каже пані Єльм-Валлен.

На відміну від представників Заходу, сусідки України по СНД дозволяють собі більш відверті побажання, а іноді і дії. Президент Молдови Воронін не лише побажав перемоги на виборах українським комуністам, а і запропонував їм реальну допомогу. По тому Президент Білорусі Лукашенко, вітаючи у Мінську лідера Компартії України Петра Симоненка, висловив останньому свою підтримку. На моє запитання, чи не кваліфікується це як втручання у внутрішні справи незалежної України, міністр закордонних справ Анатолій Зленко відповіді не дав. Натомість його білоруський колега при згадці про вислови Олександра Лукашенка зреагував миттєво: “Ви знаєте, навряд чи вислови Президента Лукашенка заслуговують на таку реакцію, що прозвучала тут. Парламентські вибори в Україні – це внутрішня справа України. Україна достатньо серйозна держава, щоб провести їх відповідно до демократичних норм, визнаних Радою Європи”.

Отже, міжнародна спільнота перестала бути пасивним спостерігачем за виборчим процесом в Україні. Її реакції, її висловлювання, її увага – це все свідчення того, що майбутнє України їй не байдуже. Щоправда, кожен бачить це майбуття по-своєму.

Майбуття і покаже, на що більше буде схожий після виборчий Київ: на Бєлград, Мінськ, Кишинів чи Варшаву?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG